Delegacija Južnomoravske regije boravila na otoku Viru

Češki veleposlanik se na twitteru divio ljepotama Vira

„Prekrasna večer na otoku Viru. Idealno mjesto za poticanje suradnje između Zadarske regije i Južne Moravske“ – napisao je na svom twitteru veleposlanik Češke Republike Martin Košatka ukrasivši dojam s fotografijom sunca usnulog u Virsko more. Snimak je nastao u večernjim satima ispred „Ville Lanterne“, nakon što je veleposlanik u društvu izaslanika parlamenta Južnomoravske regije, guvernera Južne Moravske, počasnog konzula u Brnu te predstavnika općina, gradova i češkog biznisa, na poziv Općine Vir i načelnika Kristijana Kapovića, posjetio otok Vir.

Višesatno druženje Virana s prijateljima i gostima iz Češke Republike, odnosno Južnomoravske regije, počelo je u općinskoj vijećnici općenitim predstavljanjem otoka, koncepta virskog turizma i projekta „Vir 365“ te infrastrukturnih i drugih razvojnih projekta, o kojima je govorio načelnik Kapović:
„Uložili smo mnogo novca u turističku promidžbu, infrastrukturu i aktivnosti vezane uz turizam, ali s pravom očekujemo kako će se taj novac oplemeniti i vratiti na pravi način. Općina je preko svoje turističke tvrtke nositelj tog razvoja, jer na Viru nitko drugi nema takve financijske mogućnosti“, kazao je naglasivši kako je svega pet otoka u Hrvatskoj povezano mostom s kopnom i kako su svi – od dominantno depopulacijskih trendova na hrvatskim otocima – zahvaljujući toj činjenici, postali razvojna mjesta.
„Jedan od njih je i otok Vir kojemu se u posljednjih dvadeset godina stanovništvo uvećalo četiri puta“, dodao je načelnik Kapović. Pored povećanja broja stanovnika otoka s približno 900 na gotovo 4 tisuće, na Viru se u posljednjih pet godina udvostručio i broj turističkih noćenja pa je otok sada s 1,3 milijuna noćenja vodeća destinacija u Zadarskoj županiji. Ta je činjenica impresionirala i veleposlanika Košatku, pa je osim pisanja na twitteru i izražavanja zadovoljstva ljepotama otoka, šaljivo kritizirao činjenicu kako su češki turisti na Viru tek na šestom mjestu po udjelu u dolascima.

„Vir je prekrasan otok, zato mi nije drago da su Slovaci i Mađari ispred nas. Morat ćemo nešto napraviti po tom pitanju. Za mene je Vir najljepše mjesto na svijetu“, oduševljeno je kazao češki veleposlanik. Dvadesetak predstavnika češke lokalne i regionalne samouprave te službene diplomacije Češke Republike dočekali su pored načelnika Kapovića i predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan, njegovi zamjenici Veseljko Orlić i Mate Radović, potom vijećnici Općine Vir, direktori općinskih poduzeća i ustanova te pročelnici općinskih ureda. Nakon prezentacije otoka Vira i gledanja promidžbenih filmova, za goste je na „Villi Lanterna“ priređen koktel dobrodošlice uz neformalno druženje i razgledanje virskog svjetionika preuređenog u rezidencijalni turistički objekt s pet zvjezdica.

 

Vir i Zadarska županija umreženi prijateljstvom s Česima

Češku delegaciju na Viru predvodili su veleposlanik Češke Republike Martin Košatka i počasni hrvatski konzul u Brnu Ivo Nešpor, a pored njih bili su guverner Južnomoravske regije Michal Hašek, zastupnici Miloslava Zachová, David Macek, Zdeněk Nekula, Václav Novák, Vladimír Šmerda, Irena Matonohová, Roman Vykoukal, Věra Vojáčková, Jan Slánský, Pavol Foltín i Ludmila Langová. U ime prijateljskog Grada Oslavanyja pozdravne poruke prenio je tajnik gradskog ureda Miloš Černý, dok su češki biznis predstavljali František Lukl, Milan Jagoš, David Šeich, Josef Kavalec, Radomír Řehoř, Jana Marková, Libor Sekerka i Vladimír Gašpar. Kako je Zadarska županija umrežena prijateljskim odnosima s češkim regijama i gradovima, osim prijateljske veze Grada Oslavanyja i Općine Vir, gospodarske, kulturne, sportske i druge na prijateljskim osnovama uspostavljene veze njeguju Zadarska županija i Južnomoravska regija, dok gradovi Slavkov u Brna i Kyjov imaju prijateljske veze s Pagom i Biogradom.

 

Michal Hašek, guverner Južnomoravske regije
Na Viru želimo još više čeških turista

Guverner treće po veličini češke pokrajine Južna Moravska Michal Hašek prvo se ispričao domaćinima zbog neznatnog kašnjenja riječima kako „nije pristojno kasniti, ali ni napustiti prijatelje“, aludirajući na prijateljske sastanke u Zadru s predstavnicima Zadarske županije, a zatim je nakon odgledane prezentacije i promotivnih turističkih filmova o Viru govorio biranim riječima:
„Vir je prepun energije, i to ne samo ljeti. Zaista mi je drago da otok ima razvijen život i mnoštvo događaja tijekom cijele godine, što svjedoči o iznimnom trudu naših domaćina. Jasno je kako lokalna vlast na Viru zna što želi i držim palčeve da uspije u svakom naumu. Mi ćemo prenijeti naša pozitivna iskustva i razmišljanja o svemu lijepom što smo vidjeli, jer želimo da na Viru i u cijeloj regiji bude što više čeških turista“, kazao je Hašek obećavši Viru promptnu promidžbenu akciju prema turističkim zajednicama u Južnomoravskoj regiji, a kako promocija otoka u Južnoj Moravskoj ne bi ostala samo na virskim aktivnostima vezanima uz turistički sajam u Brnu ili usmenoj predaji zadovoljnih gostiju iz Češke, za predstavnike češke regije pripremljeni su brojni promidžbeni materijali, turistički filmovi i promotivne poklon-vrećice „I love Vir“. S druge strane, guverner Hašek pohvalno je govorio i o činjenici kako se češki jezik može učiti u ugostiteljskoj školi u Zadru.
„To je veoma važna činjenica koju će češki turisti naročito cijeniti. Nije isto kada s kuharima ili konobarima razgovarate na nekom od svjetskih jezika ili kada izravno pričate na češkom. Kao i svi drugi, tako i Česi vole svoj jezik“, kazao je.

 

Ivo Nešpor, počasni konzul Republike Hrvatske u Južnoj Moravskoj:
Svima s ponosom govorim kako ljetujem na Viru

Kada je prije dvije godine hrvatski veleposlanik u Češkoj Republici Milan Krnić proglasio češkog poduzetnika Ivu Nešpora za počasnog konzula Republike Hrvatske u Južnoj Moravskoj, učinio je to iz poštovanja prema njegovom dugogodišnjem entuzijazmu u njegovanju prijateljstva prema Hrvatskoj, Zadarskoj županiji, Zadru i, prije svega, otoku Viru. Zato nije čudo kako će Nešpor sljedeće godine velikom feštom proslaviti okruglih 20 godina od prvog dolaska na Vir koje su, kako je kazao, brzo prošle. A kada su u pitanju uspomene…
„Znali su me nekad pitati moji prijatelji poduzetnici iz Češke, koji posluju u Hrvatskoj, gdje boravim ljeti, a ja sam im skrivao da živim na Viru. Tada je Vir, prije dvadeset godina, bio mjesto na koje su neki htjeli baciti bombu. Danas, ili posljednjih deset godina, svima s ponosom govorim kako ljeti boravim na Viru. Promjena je ogromna i ništa slično nisam vidio u bilom kojem drugom gradu u Hrvatskoj“, istaknuo je Nešpor.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA