Od kraja studenog svim korisnicima zdravstvene skrbi vrata otvorila nova virska ambulanta

Vir ima medicinsku ambulantu po mjeri ljudskog dostojanstva
Studeni 2014. godine ostat će trajno upamćen u suvremenoj povijesti otoka Vira: nakon što je nova polivalentna zgrada dječjeg vrtića i ambulante spojena na virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, svim Viranima ili virskim korisnicima medicinske skrbi vrata je otvorila je i ambulanta na novoj adresi u ulici Franje Tuđmana. Time je 11 godina od otkupa zemljišta na lokaciji novog vrtića i ambulante, 5 godina od zakopavanja kamena temeljca na svečanosti početka radova te godinu i pol od svečanosti otvorenja i početka rada vrtića, kompletna polivalentna zgrada dječjeg vrtića i ambulante u funkciji te namijenjena najmlađim i, u drugom slučaju, onim malo starijim Viranima.

Oba su novoizgrađena objekta, u najmanju ruku, reprezentativna. I dok su se o dijelu zgrade Dječjeg vrtića „Smješko“, raskošno uređenim unutarnjim prostorijama te vanjskom dijelu vrtića stanovnici Vira već javno izjasnili s neskrivenim oduševljenjem – shvaćajući kako nema veće simbolike razvoja od ulaganja u novi život – o novootvorenom objektu medicinske ambulante zatražili smo mišljenje od onih koji u njemu borave i rade, odnosno od onih koji ga redovito posjećuju i kojima je, možda više od drugih, stalo da imaju objekt po mjeri ljudskog dostojanstva.
„Radila sam u mnogim mjestima Zadarske županije, od Benkovca i Ražanca do zamjenskog rada u brojnim ambulantama u Zadru, pa mogu kazati kako je ovaj objekt ambulante u Viru više nego primjeren sa svim sadržajima koji su potrebni za pružanje zdravstvene usluge. Ovakva bi ambulanta trebala biti standard i drugim mjestima, pa neka Vir bude dobar primjer za sve“, kaže dr. Vanja Olujić, zadarska
liječnica na zamjenskom radu u virskoj ambulanti.

Kako je liječnica u stalnom radnom odnosu na Viru – dr. Ivana Ora – službeno odsutna, dr. Olujić je kao liječnica Doma zdravlja Zadarske županije „uskočila“ i u timu sa sestrom Sanjom Unetić, Zagrepčankom koja posljednje tri godine živi i radi na otoku Viru, stanovnicima otoka od prvih dana prosinca pruža medicinsku skrb.
Ambulanta je zaista lijepo i komotno uređen prostor: široki prostor čekaonice diskretno je ispunjen je s 12 glavnih i 6 pomoćnih sjedala, liječničkom ordinacijom i sestrinskom sobom s desne strane od ulaza, potom previjalištem, trijažnim pultom, liječničkom ordinacijom za turiste i stanom za liječnike te zasebnom prostorijom za vađenje krvi, mjerenje i kontrolu krvnog tlaka i šećera. Sve je lijepo, čisto i diskretno s više nego ugodnom atmosferom čekaonice, a od kolikog je to značaja za korisnike medicinskih usluga, ističe dr. Olujić: „Ljudi dolaze sa stvarnim problemima, a poneki i s hiperboliranim problemima zbog neznanja ili straha, ali svejedno s opravdanim zahtjevom da im se pomogne. Ono što je važno, kad već dođu tako uplašeni, s  predrasudama ili u strahu za svoje zdravlje, jest da ih dočeka jedan ovakav prostor koji ih smiruje i pruža osjećaj povjerenja. Tada i nama više vjeruju. Koliko god se mi trudili pružiti ljudima najbolju moguću uslugu, s nedostatkom mira i spokoja kojega izaziva loš prostor teško se postiže pravi i puni efekt“, kaže dr. Olujić uz napomenu  kako medicina nije samo puko „zbrajanje i oduzimanje“ uzroka, simptoma ili poduzimanje mjera liječenja.
„Također je važan odnos pacijent-liječnik i ambijent u kojemu se družimo, a ova virska ambulanta je zaista prekrasan objekt, kao stvorena za rehabilitaciju u medicinskom smislu“, još dodaje.
Prostrana čekaonica sa sjedalicama ne igra samo na estetsku kartu, ili na moment komfora, ugode i lijepog za oko. Ona je, prije svega, uređena kako bi zadovoljila svoju osnovnu funkciju – medicinsku.
„Postoji određeni razmak među stolicama u čekaonici i dovoljno mjesta za sve kako bi se spriječilo eventualno širenje akutnih infekcija. Pored toga, riječ je o prostoru koji se može provjetriti i prozračiti, odnosno sve ono što je neophodno u prevenciji širenja akutnih infekcija. Najčešće se u općim ambulantama susrećemo s respiratornim infekcijama, a s ovako uređenom ambulantom ipak imamo značajnu mogućnost preveniranja“, ističe dr. Olujić. Pored toga, sama ambulanta s prostorom za medicinske intervencije, dijagnostičku proceduru s EKG-om, prostorom uzimanja uzoraka krvi za analizu u laboratoriju ili primanja injekcija te mjestom za previjanje pacijenata – sve je posloženo u najboljem ili optimalnom interesu za liječnike, sestru i pacijente. Drugim riječima, „svjetlosnim godinama“ udaljeno od uvjeta i objekta u kojemu se ranije pružala medicinska usluga. Iz prve ruke o tomu svjedoči sestra Unetić koja je u staroj ambulanti, uz vlažne i trule zidove, skučen prostor i gužve, grijanje na drva ili bez grijanja, ispratila pet liječnica.
„Stara ambulanta bila je na lijepom mjestu s pogledom na more, ali po bilo čemu drugom neusporedivo je pričati o staroj i sadašnjoj ambulanti. To je razlika nebo-zemlja u svakom pogledu“, kaže sestra Unetić, na Viru svima poznata kao sestra Sanja te ističe još jedan važan detalj: „Ovaj objekt ambulante ima i prostoriju za turističke liječnike, a dok njih nema taj prostor koristimo za davanje infuzija i slično.
Također, terenska sestra koja dolazi svaki utorak u tom prostoru mjeri šećer i tlak. Nitko nikomu ne smeta“. Još jedna stvar vezana je uz rad nove ambulante, i to ne najmanje bitna. Nema gužvi, iako kroz ambulantu dnevno u prosjeku prođe 70-90 pacijenata u danima kada se uzimaju uzorci krvi. Kako je dr. Olujić zamjenska liječnica na Viru s iskustvom rada u brojnim ambulantama Zadarske županije, lakše joj je uočiti razloge zbog kojih nema zastoja u radu virske ambulante.
„Nesumnjivo je to zasluga dr. Oro i sestre Sanje. Sjajno su organizirane, pa su gužve anulirane. Pacijentima je, možda, u početku bilo teže prihvatiti kako se za kronične stvari moraju unaprijed zakazati. Recimo, ako netko mjesecima pije kroničnu terapiju onda za njom ima potrebu svakog mjeseca, pa nema razloga dolaziti tek kada se ostane bez nje. Može se doći sedam-osam dana ranije, dobiti termin i bez čekanja uzeti naručenu terapiju, tako da ima dovoljno prostora i za akutne stvari koje ne možemo predvidjeti. To je sestra Sanja zaista izvrsno organizirala“, ističe dr. Olujić. Upravo je tako – izvrsno – i prošao dan, odnosno jedna smjena u ambulanti koju je posjetilo 93 korisnika medicinske skrbi. Uzeto je više od 30 uzoraka krvi, bilo je 40-ak pregleda i 20-ak od ranije naručenih pacijenata. Bez gužvi u čekaonici, hladnoće, nervoze ili straha, u objektu po mjeri ljudskog dostojanstva.


Novi standard življenja s vrtićom, mrtvačnicom i ambulantom
Stara virska ambulanta, zahvaljujući timovima liječnika koji su u njoj radili i improvizirajući rješavali probleme prostora, uspješno je odradila svoju povijesnu ulogu unatoč činjenici kako su liječnici savjete i medicinske usluge pacijentima pružali u nezdravom okruženju. Radilo se u prostoriji u kojoj zbog postojanja plijesni ne bi smjeli uvesti dijete ili pacijenta s opstruktivnom bolešću pluća, a kamoli previjati ranu ili šivati te davati infuzijsku terapiju koja traje 45 minuta. Sve je to sada stvar prošlosti, pa je važnost nove ambulante koja – uz podno grijanje i činjenicu kako je spojena na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira – zadovoljava sve medicinske i civilizacijske standarde. Zato je zajedno s dječjim vrtićom i od prošle godine izgrađenom mrtvačnicom, virska ambulanta projekt od nemjerljivog značaja za standard življenja na otoku.


Sestra Sanja: Uvijek se ima gdje parkirati

Ako postoji primjedba vezana uz novi prostor ambulante, upućena je vanjskom dijelu ili dvorištu na kojemu, kažu neki Virani, nema dovoljno mjesta za parking.
„Ne bih se složila. Najveći broj osoba dolazi pješice, jer ipak nije riječ o nekoj značajnijoj udaljenosti. Ako je riječ o nepokretnim osobama, uvijek ih netko može dovesti automobilom i uvesti, a potom automobil mirno parkirati na drugom mjestu ukoliko ga nema ispred ambulante. Mjesta za Hitnu pomoć uvijek će biti, a uskoro ćemo imati i dva parkirna mjesta za invalide“, kaže sestra Sanja.Od otkupa zemljišta do početka rada Općina Vir 2003. godine otkupila je 1,762 m2 zemljišta u ulici Franje Tuđmana vrijednosti veće od 500 tisuća kuna za izgradnju budućeg polivalentnog objekta vrtića i ambulante. Arhitekt i projektant Zoran Jeremaz izradio je projekt objekta vrtića i ambulante za splitsku tvrtku za inženjering i graditeljstvo „Gradal inženjering“, a četiri godine kasnije Općinsko vijeće Općine Vir donijelo je Odluku o oslobađanju budućeg objekta od komunalnog doprinosa. U siječnju 2009. godine zakopan je kamen temeljac na svečanosti početka radova na novoj polivalentnoj zgradi dječjeg vrtića i ambulante uz nazočnost predstavnika Ministarstva zdravstva, Zadarske županije, Grada Zagreba i Općine Vir. U svibnju prošle godine objekt vrtića i ambulante svečano je otvoren, a od studenog 2014. godine i spojen na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira. Glavni investitor projekta bila je Općina Vir koja je iz proračuna izdvojila 5,2 milijuna kuna uključujući PDV, dok je preostalih 1,5 milijuna kuna dobiveno iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske za dio objekta u kojem se nalazi ambulanta. Projektant je bio „Gradal inženjering“ iz Splita, a izvođač radova „Špelić“ iz Slunja.

 

Izvor: Virski list

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA