Nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira

NASTAVLJENI RADOVI U CENTRU, ZAHUKTAO SE PROJEKT II. i III. FAZE OD NASELJA RADOVANJICA DO KRAJA PREZIDA
S prvim danima jeseni krenula je II. i III. faza izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira koja obuhvaća izgradnju obalnog kolektora od Radovanjice do kraja naselja Prezida – odnosno naselja Radovanjica-Luka-Miljkovica-Prezida – s izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže za navedena naselja! Obalni kolektor u punoj dužini od 3 kilometra bit će svojevrsna „kičma“ cijelog sustava, jer će se sve ulice kroz naselja slijevati u njega i potom preko pumpnih stanica i podmorskog ispusta završavati u moru. Za sada postoji jedan podmorski ispust u Centru i svi izgrađeni kanalizacijski priključci spojeni su na njega, dok će u budućnosti drugi podmorski ispust biti izgrađen u uvali Srpljica zajedno s uređajem za pročišćavanje.

Pored obalnog kolektora dužine 3 kilometra općinsko poduzeće „Vodovod Vir“ kao naručitelj i zadarska „Vodovodizacija“ kao izvođač radova, napravit će i 2,5 kilometara vodovodne te 2,5 kilometara kanalizacijske mreže kojom će biti obuhvaćeno 400 do 500 objekata s direktnom mogućnošću spajanja na mrežu. Također, obalni kolektor od Radovanjice do kraja naselja Prezida u sklopu II. i III. faze gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira osnovni je uvjet gradnje dodatnih 15-ak kilometara mreže, ali riječ je o naknadnom poslu koji će se rješavati drugim ugovorom. Za sada, radovi se izvode na crpnoj stanici u uvali Radovanjica, na Starom putu te na crpnoj stanici u Miljkovici. U oba slučaja riječ je o podzemnim crpnim stanicama koje neće biti vidljive na površini, slično postojećim rješenjima u Zadru na Branimirovoj obali ili kod dječjeg parka u Vruljici. Spajanje na obalni kolektor u II. i III. fazi izvodit će se prije asfaltiranja trase te paralelno s osnovnim radovima, ovisno o prijavama i interesu stanovništva u tim dijelovima otoka.

„Ljudi se raspituju, žele znati sve o projektu. Naravno, najviše ih zanima kako i kada se mogu priključiti na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira“, potvrđuje interes stanovništva direktor „Vodovod Vira“ Hrvoje Bašić. Od listopada je nastavljena i gradnja I. faze vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, odnosno proces spajanja u naselju Centar. Radovi na priključcima u naselju Centar izvodili su se neprekinuto do 1. srpnja te potom ponovno od početka jeseni, a dosad je izvedeno više od 688 priključaka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu uz gotovo tisuću i sto podnesenih zahtjeva. U općinskom poduzeću „Vodovod Vir“ drže kako je riječ o zavidnom broju izvedenih priključaka i prijava stanovništva za koje očekuju kako će neprekidno rasti s nastavkom izvođenja poslova priključenja u naselju Centar te radovima na II. i III. fazi izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira čija je približna vrijednost 16 milijuna kuna. Ilustracije radi: samo u prvih mjesec dana radova na II. i III. fazi podneseno je 80 zahtjeva za spajanje na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Virska vodovodna tvrtka nalazi se i u procesu spajanja s komunalnim poduzećem iz Nina te planiranim kasnijim uključenjem jedinica lokalne samouprave iz Vrsi i Privlake. Zahtjev je predan Trgovačkom sudu u Zadru radi imenovanja revizora kako bi se izvršila procjena vrijednosti i financijskog stanja tvrtki, nakon čega će dva postojeća komunalna poduzeća – „Vodovod Vir“ i „Komunalije i odvodnja“ iz Nina – ući u proces spajanja. Poduzećem će upravljati virski direktor Bašić iako, napominje, tu odluku tek treba donijeti buduća skupština društva, odnosno njezini članovi: Emil Ćurko, gradonačelnik Grada Nina i Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir. Nakon okončanja procesa spajanja tvrtki ideja je da se u cijeli posao uključe još Općina Privlaka i Općina Vrsi kao suvlasnici, zajedno s jedinicama lokalne samouprave iz Nina i Vira. Ovim procesom virsko komunalno poduzeće ne prestaje s postojanjem kao pravni subjekt, već se samo ujedinjuje s ninskim poduzećem koje će ovim postupkom postati dio „Vodovod Vira“. Sadašnje ninske „Komunalije i odvodnja“ zapravo čini samo jedan čovjek, inženjer koji vodi sve poslove i projekte ninske komunalne tvrtke, a s njim će „Vodovod Vir“ dobiti četvrtog inženjera; ukupno tri inženjera građevine i jednog strojarstva uz direktora Bašića koji je magistar ekonomskih znanosti te još 12 zaposlenih osoba osposobljenih za vođenje dokumentacije i operativno izvođenje poslova na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira.

Ugovorom vrijednim 14,1 milijuna kuna općinsko poduzeće „Vodovod Vir“ krenulo je od svibnja i u realizaciju izrade projektne dokumentacije za prijavu izgradnje vodokomunalne infrastrukture – aglomeracije Vir – za sufinanciranje iz fondova EU. Drugim riječima, slovenska tvrtka „SL Consult“, „ACES“ iz Zadra, „VIA VACTUM“ iz Biograda na moru, zagrebački „Hidroprojekt-ing“ te zadarski „ANIVA inženjering“, „Donat“ i „GIN Company“ izrađuju projektnu i natječajnu dokumentaciju kako bi se kompletna vodovodna i kanalizacijska mreža otoka Vira sa 107 kilometara vodovodnog i 113 kilometara kanalizacijskog cjevovoda te preostalih 13 crpnih stanica s uređajima podmorskih ispusta nominirala za sredstva iz EU fondova. Time je priča oko vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira dobila u projektnoj dokumentaciji konačnu ili – dodatnu dimenziju.

„Krenulo se u izradu svih projekata koji su potrebni za izgradnju kompletne vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira. Uz vodovodni i kanalizacijski cjevovod, crpne stanice i oko 1800 metara podmorskog ispusta, trebamo spomenuti i izradu idejnog rješenja uređaja za pročišćavanje“, navodi Bašić poslove koje će izvoditi spomenute tvrtke uz dobivanje svih dozvola, lokacijskih i građevinskih, te pripremu tendera za apliciranje pri EU. Vodovodna i kanalizacijska mreža otoka Vira dio je šire priče o cjelokupnom sustavu za Vir, Vrsi, Nin i Privlaku koji će u konačnici s izvedenim radovima koštati više od 670 milijuna kuna, dok se virski dio vodovodne i kanalizacijske mreže procjenjuje na iznos veći od 350 milijuna kuna. Projekt izrade dokumentacije za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu cijelog otoka Vira u punom je zamahu, dok natječajnu dokumentaciju i sve troškovnike za izgradnju vodovoda i odvodnje na području Vrsi, Privlake i Nina radi hrvatsko-češki konzorcij. Prema potpisanom ugovoru, spomenuti konzorcij je u obavezi izrade projekta i pripreme natječajne dokumentacije, troškovnika svih radova te u konačnici konzultantskih usluga prilikom kasnije izrade natječaja za izvođenje radova.

HIDRANTSKI PLATO
U prvih osam mjeseci ove godine „Vodovod Vir“ prodao je s hidrantskog platoa 70% više vode nego u isto vrijeme 2015. godine. „Mislim da možemo biti jako zadovoljni tim podacima“, istaknuo je direktor Bašić činjenicu dobre poslovne godine za virsko komunalno poduzeće. Od 1. siječnja do polovice listopada ove godine prodano je 80,084 kubika vode, ili oko 10,000 kubika u kolovozu za postojeće priključke u Centru s prosječnih 28,5 kubika vode po priključku.


PROJEKT II. I III. FAZE VRIJEDAN 20 MILIJUNA KUNA
Gradnja obalnog kolektora u dužini od 3 kilometra te izgradnja 2,5 kilometara kanalizacije i 2,5 kilometara vode uz dvije podzemne crpne stanice, od Radovanjice do kraja naselja Prezida u sklopu II. i III. faze gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira – projekt su vrijednosti 16 milijuna kuna ili ukupno 20 milijuna kuna uključujući PDV. Izvođač radova je zadarska „Vodoinstalacija“, a nadzorni inženjer „ANIVA inženjering“, također iz Zadra.


JOŠ JEDAN KAMION I BAGER ZA TREĆI TIM
Uz postojeća dva bagera rovokopača, dva kamiona i jedno dostavno vozilo u svom vlasništvu, poduzeće „Vodovod Vir“ raspisalo je natječaj za nabavu još jednog kamiona i bagera rovokopača kako bi se oformio dodatni tim za izvođenje radova na poslovima izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira. Trenutno na milenijskom projektu Općine Vir i poduzeća „Vodovod Vir“ rade dvije ekipe u naselju Centar te naseljima Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida.

1,164 ZAHTJEVA I 688 PRIKLJUČAKA
Od studenoga 2014. kada su na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira priključeni Dječji vrtić „Smješko“, restoran „Kotarina“ i zgrada Općine Vir – kao prvi spojeni virski objekti – do studenoga 2016. godine podnesena su ukupno 1,164 zahtjeva građana za priključak za vodovod i kanalizaciju. U te dvije godine izvođenja radova napravljeno je 688 priključka za vodu i kanalizaciju za objekte u Centru, i to od naselja Laz do naselja u Radovanjici i Bunarićima.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1