Prof. Jukić: Vir je od simbola bespravne gradnje postao primjer pozitivne promjene u prosturu

Drugog dana „Destinacijskog foruma“ u zadarskom „Arsenalu“ jedna od ponuđenih tema na programu bio je i otok Vir. Predavanje je održao profesor Tihomir Jukić, voditelj kabineta za Urbanizam na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a s naslovom „Sanacija prostora u funkciji turizma / Od simbola devastacije do simbola aktivne obnove“ – govorio je o sanaciji prostora nakon provedbe procesa legalizacije.
„Vir je od simbola bespravne gradnje postao primjer pozitivne promjene u prostoru. Proces njegove sanacije lokalna samouprava provodi po svim kategorijama intervencija: podizanjem razine kvalitete života, jačanjem gospodarstva, razvojem turizma, implementacijom održivog razvoja i brendiranjem destinacije “, kazao je Jukić podsjećajući na projekt Općine Vir i zagrebačkog AF-a kojim su predložena rješenja revitalizacije otoka:
„Ponudili smo vizije razvoja Vira s više od 100 studentskih radova koje je na Viru pratilo 16 profesora i asistenata. Naš je posao bio kako pripremiti prostor za nadogradnju, a sama Općina Vir već je bila na dobrom putu s osnutkom vlastitih poduzeća i uređenjem javnog prostora. Zato je paradoksalno otok Vir povezivati sa simbolikom nekvalitetnog, jer je riječ o poželjnoj destinaciji – kako za turiste, tako i za stanovnike koji se redovito udvostručuju na svakom novom popisu stanovništva“, dodao je Jukić.
Prije same rasprave koja je uslijedila nakon predavanja u koje je tematski bilo uključeno i pitanje revitalizacije zadarskog Poluotoka, kao povijesne jezgre koja prijeti postati turističkom kulisom bez života, profesor Jukić ukazao je na činjenicu kako velike svjetske metropole u svoje vizije budućeg razvoja kao glavne teme navode „plavo nebo, vlažno tlo, smanjenje temperature i emisije štetnih plinova“. Sve to, podsjeća Jukić, ima otok Vir.
„Čisto more, plodno tlo i blaga klima bez zagađivača već postoje na Viru, a potencijal vidim i u vlastitoj proizvodnji obnovljive energije, kao još jednoj važnoj temi na svijetu“, zaključio je. Predavanju su nazočili i predstavnici Općine Vir: direktor „Vir turizma“ Željan Kalac, viši stručni suradnik Ureda načelnika Antonio Vučetić, destinacijski event menadžer Matea Buškulić, voditelj rezidencijalne „Ville Lanterne“ Jakov Buškulić i Marino Radović iz općinskog poduzeća „Vir održavanje“. Popodnevnim okruglim stolom na temu „Komunikacija u svrhu kreiranja percepcije“ završava dvodnevni „Destinacijski forum“ u Zadru kojega su organizirali Turistička zajednica Zadarske županije i Sveučilište u Zadru.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA