Obilježena 23. obljetnica osnutka Općine Vir

NAČELNIK KAPOVIĆ: STVORILI SMO SVE PREDUVJETE ZA USPJEH I DALJNJI RAZVOJ
Dvadeset i treća godina postojanja i osnutka Općine Vir te blagdan svetog Jure, zaštitnika župe Vir, obilježeni su Svečanom sjednicom Općine Vir, potom i prigodnim domjenkom za djelatnike općinskog sustava, poslovne partnere, prijatelje otoka i brojne uzvanike koji su do posljednjeg mjesta ispunili općinsku vijećnicu.
Sjednicu je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan i potom prepustio riječ načelniku Općine Vir Kristijanu Kapoviću. Kakav je Vir nekad bio, koliko se njegovo lice promijenilo od osnutka Općine i kakvi su razvojni planovi otoka koji je pretrpio značajnu preobrazbu od medijski percipiranog ružnog pačeta do bijelog labuda – govorio je načelnik Kapović:
„Stvaranjem Republike Hrvatske i novim administrativno-upravnim ustrojem 1993. Vir je dobio općinu, iako smo prvim nacrtom zakona trebali biti dio Nina. Političkom akcijom i podrškom struktura iz Grada Zadra, prije svega saborskog zastupnika, pokojnog Zdenka Matešića, saborskog zastupnika i tadašnjeg gradonačelnika Živka Kolege te zadarskog ministra u Vladi RH, pokojnog Jose Škare, u finalnoj verziji zakona Vir je dobio općinu“, kazao je Kapović zahvalivši se svima koji su sudjelovali u stvaranju Općine Vir, odnosno temeljima na kojima je u narednom periodu Vir doživio najveću infrastrukturnu, gospodarsku, socijalnu i društvenu preobrazbu u svojoj prošlosti.
No, odluka o stvaranju općine za područje otoka Vira izazvala je početkom 1999-ih u javnosti – u najmanju ruku – prilično skepse i podsmijeha. Vir je imao nešto manje od 900 stanovnika, poštu i četvrtinu škole. U to vrijeme Viru nitko nije vjerovao.
„Čak ni sami Virani nisu dovoljno vjerovali u sebe. Nismo imali čak ni svećenika. Međutim, dobivanjem općine dobili smo – priliku. Danas, nakon 23 godine, moram kazati kako smo zahvaljujući svim mojim prethodnicima na čelu Općine Vir, vijećnicima, članovima poglavarstva i direktorima javnog sustava - uspjeli! Drugim riječima, postavili smo temelje i preduvjete za uspjeh te da u sljedećem periodu, možda u sličnoj prigodi za 23 godine, istaknemo kako smo najuspješnija općina nakon Grada Zadra. Mi to danas nismo, iako se temeljem naših dosadašnji rezultata i uspjeha stvara takva medijska percepcija. O svemu tomu prije nekoliko desetljeća, ili čak prije 15-ak godina, nismo mogli ni sanjati. Danas su temelji saliveni, imamo financijsku stabilnost i sigurnost kako bi napravili lijepu kuću u kojoj ćemo svi uživati. Stvorili smo preduvjete za pravi uspjeh“, još je istaknuo virski načelnik.


Obljetnica osnutka Općine Vir obilježena je 23. travnja u vijećnici Općine Vir te na svečanom domjenku u restoranu „Kotarina“ uz druženje i glazbene veselice zadarskog trija „Grdelin“.

Željko Dilber, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera i zastupnik u Hrvatskom saboru
Nemate razloga biti skromni
„Izuzetno mi je zadovoljstvo, a u svakom slučaju i čast, da vas u svoje ime i posebno u ime predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera mogu pozdraviti te ga ispričati što zbog poslovnih obaveza nije mogao doći osobno. Što se tiče vašeg rada, nemojte biti skromni jer nemate razloga. Mi koji živimo u ovom kraju vidimo enormne razlike u odnosu na prijašnje vrijeme i pozitivne promjene koje se iz godine u godinu događaju na otoku Viru“.

Darko Katuša, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i gradski zastupnik
Vir je lijepa kuća s čvrstim temeljima
„Izuzetna mi je čast pozdraviti vas u ime gradonačelnika Milana Bandića i osobno u svoje ime te vam čestitati značajnu obljetnicu osnutka i postojanja Općine Vir. Istaknuo bih ono što je već spomenuto: danas je Vir lijepa kuća s čvrsto postavljenim temeljima koja će u budućnosti biti još ljepša, a u tom vremenu neka vas čuva sveti Juraj, zaštitnik ove lijepe općine“.

Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan
Prema Viru gajimo prijateljske osjećaje
„Pozdravljam vas sve u ime gradova i općina, odnosno u ime mojih kolega kojih ovdje ima jako puno. To je dokaz dobre suradnje na području cijele Zadarske županije, ali i prijateljskog osjećaja koje se gaji prema Viru. Sva iskustva, dobra ili loša, nastojimo prenijeti jedni drugima kako bi svojim općinama i gradovima te njihovim stanovnicima život učinili boljim. Čestitam vam na trudu i radu te posebno rezultatima vašeg rada koji su itekako vidljivi. Bravo Virani!“

GOSTI NA ROĐENDANU OPĆINE VIR
Vijećnica Općine Vir bila je puna, a rođendan Općine Vir i blagdan svetog Jure uveličali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera – zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Dilber, zastupnik u Hrvatskom saboru Marijan Kustić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića – gradski zastupnik i predsjednik Odbora za branitelje u Gradu Zagrebu Darko Katuša, načelnik Općine Sukošan Ante Martinac, načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača, načelnik Općine Ražanac Nikola Miletić, načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Galovac Marin Gulan, zamjenik načelnika Općine Bibinje Šime Sekula, zamjenik načelnika Općine Zemunik Donji Šime Vicković, predsjednica ŽO SDP Zadarske županije i potpredsjednica Županijske skupštine Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac, predstavnici međunarodnih investitora Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA) te zemalja Perzijskog zaljeva dr. M. Zaky Ahel i Hammad Ahel, brojni poslovni partneri Općine Vir i komunalnih poduzeća, vijećnici Općine Vir i djelatnici cjelokupnog općinskog sustava.

1,22 MILIJARDE KUNA ULAGANJA
Unatoč istaknutoj skromnosti, na otoku je od osnutka Općine Vir do danas napravljeno zaista mnogo. Od mjesta s nekolicinom zaposlenih danas samo u općinskoj upravi radi 32. zaposlenih, dok je u cijelom komunalnom sustavu i ustanovama kojima je vlasnik i osnivač Općina Vir zaposleno 248 djelatnika svih obrazovnih i stručnih profila i zanimanja. Uz svakodnevni servis građanima Vira, rast i stvaranje sustava kao nositelja cjelokupnog razvoja otoka Vira ima za razvojni i investicijski cilj – uz privatne investicije koje nadopunjuju gospodarsku djelatnost i zapošljavanja – ulaganja u različite kapitalne i infrastrukturne projekte od ukupno 305 milijuna kuna iz općinskog proračuna do 2030., ili s očekivanim multipliciranjem sredstava po modelu zajedničkih ulaganja kroz europske fondove i pomoć RH – do 1,22 milijarde kuna. Najznačajniji projekt je izgradnja cjelokupnog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava za otok Vir kojega Općina Vir provodi u suradnji s Gradom Ninom te općinama Privlaka i Vrsi ukupne vrijednosti 750 milijuna kuna, od čega se oko 350 milijuna odnosi na sustav otoka Vira.

NAJBOLJI SOCIJALNI PROGRAM U RH
S neskrivenim ponosom u Općini Vir ističu i najrazvijeniji socijalni program u Republici Hrvatskoj i potpore prema stanovništvu otoka koji se provodi desetak godina i koji je samo u 2015. godini realiziran s iznosom od 4,3 milijuna kuna. Program uključuje subvencije za Osnovnu školu „Privlaka“ s besplatnim doručkom za učenike, kupnju pametnih ploča za nastavu i nabavku informatičke opreme za učenike; subvencioniranje autobusnog prijevoza za učenike s 660 kuna mjesečno, besplatne udžbenike u iznosu 1,500 kuna po učeniku, studentske stipendije u iznosu od 800 kuna za studente na Sveučilištu u Zadru i 1,200 kuna za ostale studente; jednokratne materijalne pomoći teško oboljelim osobama, starijima od 65 godina, umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima Centra za socijalnu skrb u iznosu od 800 kuna, odnosno dva puta godišnje po 400 kuna za Božić i Uskrs, opremanje novorođenčadi u iznosu od 7,5 tisuća kuna za svako sljedeće dijete, besplatni mjesni prijevoz za umirovljenike, pokazne karte za invalide, sufinanciranje dodatnog turističkog liječničkog tima te besplatni vrtić za djecu predškolske dobi.
Uz sve ovo, Općina Vir financira i brojne udruge koje poput Udruge dragovoljnih darivatelja krvi „Vir“ pomažu i organiziraju događaje humanitarnog karaktera ili prikupljanja pomoći za potrebite.

VIR 365
Općina Vir uz destinacijsko menadžment poduzeće „Vir turizam“ provodi program cjelogodišnjeg razvoja destinacije od manifestacije „Advent na Viru“, dočeka Nove godine, tradicijskih „Virskih maškara & karnevala“, potom proslave Dana žena i humanitarne manifestacije Dan narcisa i „Pozdrav proljeću“, proslave Praznika rada, biciklijada Zadar-Vir, međunarodne biciklističke Velike nagrade otoka Vira koja se boduje za Kup Hrvatske, međunarodnog atletskog maratona i pojedinačnog Prvenstva Hrvatske u maratonu, atraktivnog međunarodnog Alpe-Adria Jet Ski Toura, jedriličarskih regata, najjačih nacionalnih udičarskih natjecanja, malonogometnih i boćarskih turnira do organizacije škole košarke. Najatraktivniji dio programa vezan je uz tradicionalno „Virsko ljeto“ koji na otok dovodi najveća imena hrvatske i regionalne estrade, brojne KUD-ove i klape uz svakodnevnu animaciju na najljepšim virskim plažama, organiziranu školu ronjenja i niz drugih aktivnosti vezanih uz ljetnu sezonu.

TURISTIČKI REKORDER
Razvojem turizma Vir se prometnuo u jednu od najvažnijih domaćih turističkih destinacija koja je pet godina uzastopno među hrvatskih „top 20“, četiri godine uzastopno ostvaruje milijun i više noćenja, a od prošle godine s 1,4 milijuna noćenja i 122,4 turističkih dolazaka Vir se nalazi među deset najboljih na hrvatskom Jadranu. Ove brojke nisu pale s neba: u sklopu turističkih i promotivnih aktivnosti turistička ponuda otoka Vira proteklih je godina na dobrobit svih stanovnika otoka, privatnih iznajmljivača i turističkih djelatnika uspješno predstavljena na turističkim sajmovima i prezentacijama otoka Vira u Zagrebu, Beogradu, Banja Luci, Budimpešti, Brnu, Beču, Bruxellesu, Münchenu, Pragu, Banskoj Bystrici, Ljubljani, Berlinu i Poznanju, a za posljedicu je imala ciljani rast dolazaka i noćenja gostiju s emitivnih virskih turističkih tržišta.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA