Ljepote otoka Vira

G R O M A Č E. Jedan od najimpresivnijih dijelova krajolika uz jadransku obalu svakako su gromače, ili suhozidi od neobrađena kamena bez vezivne tvari. Nazivaju se još i mocirama, kolnjikom ili redinama, a na Viru ih jednostavno zovu kamenjima i ogradama, dok su gromače virski naziv za velike komade kamena koji se postavljaju na dno konstrukcije. Široka gromača, odnosno suhozid, nije samo međa već je i dio puta, a obično nastaje od kamena koji je preostao nakon krčenja zemljišta, ili slaganjem u zabrane za čuvanje ovaca (pastirski mrgari).
Dok su nazivi suhozid, ograda ili gromača hrvatskog podrijetla (poput gromila ili gomila; manjeg ili većeg zemljanog i kamenog humka pod kojim se nalazi jedan ili više grobova), pojam mocira etimološki se veže uz latinsku riječ maceries (zid, ograda; murus, maceria, paries, moerus).
Gromače su se podizale još u prapovijesno doba radi zaštite obradive površine, a zadarski su arheolozi kod Turnja pronašli kamenu konstrukciju staru 7.000 godina koja je najvjerojatnije povezivala nekadašnju obalu s Galešnjakom, otočićem poznatim po svojem srcolikom obliku.
Vir je prepun suhozida i svaki je od njih impresivan na svoj način. Oni dijele i spajaju polja i terene, nekadašnje pašnjake i poljoprivredne zone. Suhozid je autorski rad koji priča o dugom kontinuitetu života na otoku, jedinstvenoj i drevnoj mediteranskoj kulturi te strpljivosti i vještini graditelja. Gromača je na kraju i priča o samoj prirodi, jer je elementarno razumijevanje prirode značilo stapanje čovjeka s okolišem te stvaranje prirodnog ambijenta u oblikovanju i strukturi prostora.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA