Četiri dana nakon velikog požara kod virskog groblja petero virskih vatrogasca nema mirne dane i noći

V A T R O G A S C I.
SINOĆ JE OPET GORJELO: VIRSKI VATROGASCI KONTROLIRAJU POŽARIŠTE I SPRJEČAVAJU RAZBUKTAVANJE VATRE KOJA JOŠ UVIJEK TINJA U DEBLIMA
Najmanje tridesetak vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Vira, Nina i Privlake te Javna vatrogasna postrojba iz Zadra, morali su tijekom protekla dva tjedna čak tri puta zajedno izaći na teren kakao bi obuzdali požare koji su harali otokom. Prilikom trećeg požara koji izbio kod virskog groblja, intervenirao je čak i kanader kako bi na nepristupačnom terenu obraslom šumom, grmljem i makijom ugasio vatru. No četiri dana nakon najvećeg požara koji je obuhvatio površinu ne manju od 800 metara dubine i više od 800 metara širine, priča s posljednjim požarom kod virskog groblja još uvijek nije gotova. Posljednjih dana izbio je ponovno još jedan manji požar na rubovima požarišta koji je odmah obuzdan, jer su virski vatrogasci sjekli šumu i čistili teren, a sinoć su se pripadnici virskog DVD-a ponovno u noćnim satima borili s vatrom koju stalno potpiruje neugodni i opasni vjetar.
- Kanader nikad ne može ugasiti požar do kraja, zato smo nakon njegove intervencije bili na rubovima požarišta kako bi kontrolirali vatru. Panjevi koji su gorjeli ukopani su u zemlju i tinjaju neko vrijeme nakon požara, baš kao i borovi. Sinoćnji smo požar ugasili, ali ako opet zapuše jači vjetar, mogao bi se ponovno razbuktati - kaže vatrogasni zapovjednik Tomislav Čepić koji je zajedno s virskim vatrogascima Tonijem Kapovićem, Zlatkom Šitajem, Sebastijanom Vulamom i Zdravkom Horovskim, posljednja 72 sata uglavnom boravio na požarištu. Petak je tako proveden u sječi grana kako bi se stalno držala granica požarišta, dok su subota i nedjelja donijeli novu vatru.
- Moramo biti stalno na oprezu, jer vatra lako plane. Polomilo se drvo bora, pa je pri padu čak dvadesetak metara odbacilo šišku koja je potom zapalila šumu s druge strane - ističe vatrogasni zapovjednik Čepić subotnju dvosatnu akciju. Ni ovdje priča nije gotova, jer su i nedjelju vatrogasci proveli na terenu. Šteta koju je prouzročila zasad nepoznata osoba, višestruka je: gorjela je šuma s raslinjem zbog čega je prijetila opasnost nekontroliranog širenja vatre, a moralo se angažirati tridesetak vatrogasaca za intervenciju od kojih petoro Virana još uvijek mora dežurati uz požarište zbog rasplamsavanja. Svi su oni mogli i trebali biti u miru i sigurnosti svojih domova, umjesto da obuzdavaju dramatične posljedice tuđe neodgovornosti i nebrige.
Zabranjeno je, podsjetimo, paljenje vatre u šumi te na 200 metara udaljenosti od šume, kao i bilo kakvo paljenje korova ili suhe trave bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem. Potrebno je također dobiti suglasnost vatrogasnih udruga ili javnih vatrogasnih postrojbi najmanje tri sata prije spaljivanja. Kazne za izazivanje požara drastične su te u rasponu od 15.000 do 150.000 kuna, odnosno zatvor u trajanju do 60 dana, a ako se počini kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, učinjeno s namjerom, propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA