U digitalnom obliku jučer je predstavljen najnoviji svezak muzejskog glasila Diadora

POSVETA MATI RADOVIĆU. U digitalnom obliku jučer je predstavljen najnoviji svezak muzejskog glasila Diadora, Arheološkog muzeja Zadar, dvobroja 33/34 za 2019. i 2020. godinu, koji je posvećen prerano preminulom virskom i zadarskom arheologu Mati Radoviću. Časopis se može pronaći na znanstvenom portalu Hrčak, a riječ je o dosad najobimnijem svesku u kojemu su objavljeni radovi 36 autora u ukupno 29 stručnih i znanstvenih radova.

- Ovaj je dvobroj posvećen našem dragom, prerano preminulom kolegi i prijatelju Mati Radoviću. Upravo je to razlog što je sa svojih 696 stranica ovo naš najobimniji dosadašnji svezak, jer se u njegovu čast suradnji na realizaciji dvobroja Diadore odazvao tako velik broj autora - poručuje voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar Marina Brkić. Jedan od radova potpisao je zadarski arheolog, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, koji je s pokojnim Radovićem radio na istraživanju arheološkog lokaliteta u Smratinama na Viru. Predstavljeni Fabijanićev rad je preliminarna analiza jednog od grobova na virskom lokalitetu.

- Sretni smo, zadovoljni i ponosni što smo unatoč ovim nesvakidašnjim i nimalo lakim okolnostima uspjeli realizirati novi svezak Diadore, koji je zasad samo u digitalnom obliku, pa od srca zahvaljujemo svim autorima - još je dodala Brkić.

Virski arheolog i jedan od najznamenitijih Viranina, Mate Radović, zauvijek nas je napustio 2018. godine u rujnu, iznenada u 44. godini života. Bio je predsjednik i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir te virski vijećnik 13 godina uzastopno, predsjednik virskog HSLS-a i socijalno-liberalni predstavnik u virskom Općinskom vijeću. U njegovom predsjedničkom mandatu u Općinskom vijeću usvojene su sve najvažnije odluke za razvoj virske općine i prosperitet otoka Vira, od početka gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže do rekonstrukcije ceste D-306 i gradnje nove zgrade dječjeg vrtića i ambulante.

Najpoznatiji je ipak bio kao cijenjeni arheolog i kustos Muzeja ninskih starina te član Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Zadar. Bio je najzaslužnija osoba za početak značajnog i sveobuhvatnog istraživanja lokaliteta u Smratinama kojega su proveli arheolozi Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

LINK za preuzimanje dvobroja Diadore: https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=18875

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA