SPEKTAKL KOJI ĆE OVE GODINE DOSEGNUTI POLA MILIJUNA POSJETITELJA U POSLJEDNJIH PET GODINA

VIRSKO LJETO REPORT. Brojni gosti i uzvanici bili su na svečanosti otvorenja Virskog ljeta uz vatromet i koncert Prljavog kazališta na prepunoj virskoj rivi. U ime premijera Andreja Plenkovića došao je izaslanik Božidar Kalmeta, dok je Grad Zagreb i gradonačelnika Milana Bandića predstavljao počasni građanin Vira, brigadir Miodrag Demo.

Na decentno posloženim i pripremljenim stolovima gastro dekorater Jakov Buškulić pali svijeće na otmjenim svijećnjacima. Rumenilo zalaska sunca ispunjava prostranu terasu virskog restorana Kotarina na kojoj su konobari upravo bili posložili pladnjeve s delicijama. Šefica kuhinje Anđelka Levak oblikovala je raznobojnim kolačima natpise „Sezona Vir 2019.“ i „I love Vir“, pa se sve čini spremnim za otvorenje manifestacije Virsko ljeto 2019. Direktorica destinacijske kompanije Vir turizam Kristina Perić i novi direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, kojima je povjerena organizacija ovoga i svih drugih evenata na otoku, dočekuju i pozdravljaju goste i uzvanike na restoranskom red carpetu. Da biramo deset najupečatljivijih stvari na Viru zbog kojih se Vir voli i zbog čega se gosti i turisti neprekidno vraćaju na otok, ova sezonska manifestacija bila bi sigurno na vrhu popisa.

- Vir je odavno prepoznat kao turistička destinacija. Ovdje možemo vidjeti i doživjeti cijelu Hrvatsku u malome, ali također i turiste iz cijele Europe i svijeta. Otok živi turistički, a to se osjeti na svakomu koraku - sažima prvi dojam Virskog ljeta Božidar Kalmeta, koji je na Vir došao kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. U izaslaničkom svojstvu na svečanosti otvorenja Virskog ljeta bio je i brigadir Miodrag Demo, od kolovoza prošle godine počasni građanin Vira.

- Na Viru sam uvijek dobro, kao što sam u dobroj i radnoj formi - kaže brigadir Demo kao službeni izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Da se Zagreb i Vir vole odavno je poznato, i to ne samo zbog činjenice da je gradonačelnik Bandić barem dva puta godišnje na otoku, već i zbog velikog broja Zagrepčana koji na otoku posjeduju kuće za odmor. Neslužbene procjene govore kako stanovnika zagrebačkog prstena, odnosno vlasnika objekata i njihovih obitelji, na Viru ima od 15 do približno 20 tisuća, što je impozantna brojka za otok koji broji nešto manje od pet tisuća stalnih stanovnika.

- Vir je zakon. S roditeljima sam gotovo cijelo ljeto na otoku. Uživam u kupanju, druženju s frendovima i koncertima. Nigdje ih nema toliko - primjećuje tinejdžerica Marina koja je na koncert otvorenja Virskog ljeta došla u društvu dečka, također Zagrepčanina. Oboje čekaju glavni događaj večeri, koncert legendarnog Prljavog kazališta. Prljavci su i ranije svirali na otoku, a ovosezonski koncert drugi je koji otvara Virsko ljeto. Jasenko Houra zavaljen je za stolom vanjske terase restorana Kotarina, pijucka piće i za marketinške potrebe Vir turizma rado najavljuje ovogodišnje Virsko ljeto.

- Sudeći po imenima izvođača koji će nastupiti ovog ljeta na Viru, bit će veoma zabavno. Mi se ne vidimo tako često… Zapravo, često smo ovdje - ispravlja se omiljeni Prljavac uz prisjećanje da je veliki hrvatski bend na Viru u posljednje četiri godine odradio tri sjajne svirke. U te četiri godine Virsko ljeto u punom programu – s koncertima najvećih estradnih zvijezda, hrvatskom završnicom ekstravagantnih City Gamesa, Vir Festom, klapskom Virskom tercom i drugim događajima – gledalo je i doživjelo preko 400 tisuća ljudi. Ovogodišnje će Virsko ljeto, sudeći po nikad jačem i posjećenijem uvodnom koncertu, podignuti tu brojku na pola milijuna posjetitelja u pet godina. Svatko dolazi sa svojim razlozima, kao što svatko na otoku nađe neku priču za sebe.

- Koncerti su za svačiji ukus, a pogotovo za mlade koji na Vir dolaze iz Zadra, Zagreba i drugih mjesta. Nekad sam otok doživljavao drukčije, ali kada sam upoznao Vir i vidio da se razvija u pravom smjeru, percepcija mi se promijenila. Uostalom, to također prepoznaje sve veći broj turista - govori Šime Kevrić, regionalni direktor Erste bank za Dalmaciju. Direktor Kevrić bio je uzvanik na svečanosti, baš kao i legendarni zadarski košarkaš i sportski pedagog Ivan Sunara. Gospodin Sunara bio je na otvorenju Virskog ljeta sa svojom šarmantnom suprugom Monikom, koja je virskoj i zadarskoj javnosti poznata iz Udruge Oko Jadrana i Dana češko-slovačke kulture, koji su se jednom održali upravo na virskoj restoranskoj Ljetnoj pozornici.

- Cijeli program Virskog ljeta i zabava za sve ljude tijekom ljeta, naprosto su fenomenalni. Ja sam za otok vezan i poslovno, tako da sam u stalnom kontaktu s Virom. Virani su inače sjajni ljudi kojima želim čestitati na turističkoj poziciji koju su izborili svojim trudom i radom. Pokazali su kako i mala mjesta mogu biti biser na Jadranu - naglašava košarkaški velikan svoje lijepe osjećaje vezane uz Vir. I dok je na terasi restorana Kotarine trajao domjenak za uzvanike i goste, virska riva u svim svojim zvukovima, bojama i mirisima također je odavala dojam početka nečega važnog. Uz jedan od najljepših plažnih barova u Zadarskoj županiji – Na Mulu – koji je za ovu sezonu dodatno ukrašen, proširen i preuređen, širili su se mirisi i okusi ljetnih osvježenja. Večer je bila sparna, ali je neposredna blizina najljepše i najuređenije virske plaže Jadro bila poput osvježenja i utjehe. Omiljena je to šetnica za turiste i vikendaše uz koju već 20 godina prolazi dr. Salim Suliman, ovog puta sa cijelom svojom obitelji.

- Prekrasan je osjećaj boraviti na Viru. Virani su otvoreni i susretljivi ljudi, a to tvrdim jer ih poznajem zaista mnogo. Ovogodišnjem programu Virskog ljeta najviše se radujem zbog dalmatinske glazbe koju obožavam - kaže ugledni zagrebački stomatolog kojega ćemo, kako kaže, sigurno ponovno vidjeti kada budu pivali Tomislav Bralić i Intrade, Đani Maršan i klapa Puntamika, ali i na klapskoj Virskoj terci. No tada će Virsko ljeto biti u punom zamahu. Ove subotnje večeri tek je otvoreno uz glazbu Prljavaca i spektakl vatrometa, pa je najraskošnija ljetna manifestacija na Jadranu imala više nego dostojan uvod. Posvjedočilo je to i deset djeveruša koje su se iznenadno pojavile na svečanosti otvorenja, potom družile na koncertu, a nakon vatrometa nestale u pravcu noćnih klubova i novih uzbuđenja.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA