Održan 4. "Virski maraton"

 

Novi prvak Hrvatske u maratonu Robert Radojković zaplakao od sreće na cilju
Najmasovniji s nikad boljom organizacijom i najkvalitetniji s nizom novih maratonskih i polumaratonskih rekorda, potom prvi put organiziran kao pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u maratonu i s kenijskim trkačima koji su napunili klupski kombi do vrha s medaljama i trofejima te značajno pomaknuli granice polumaratona – rezime je četvrtog izdanja „Virskog maratona“. Na ovom mjestu dodat ćemo i – najemotivniji. Najbolji hrvatski ultramaratonac Robert Radojković dva puta je bio državni maratonski prvak prolazeći prvi kroz cilj, a potom je zbog „papirologije“ dva puta ostao bez plasmana. Nedosanjani naslov, ali samo do Vira. Kada je prošao kroz cilj, kao prvak pojedinačnog prvenstva Hrvatske u maratonu s vremenom 2:41;28 sve je sjelo na svoje mjesto. Godinama je čekao, pa se srce atletičaru zagrebačkog „Maksimira“ napunilo ponosom. Suza je potekla …
„Zaista sam sretan i ponosan. Osjećaj je predivan, zaplakao sam pred ciljem“, priznao nam je Robert, od 16. svibnja hrvatski maratonski šampion, a od ranije i pobjednik etapne utrke „Wings for Life“ u Ljubljani, tradicionalnog supermaratona „Od Kaptola do kaptola“, potom zagrebačke utrke „Forrest Gump“ i pojedinačnog Prvenstva Hrvatske u ultramaratonu. Radojković je bio sudionik i Svjetskog prvenstva u ultramaratonu na kojemu je nastupio uz prošlogodišnju virsku maratonsku pobjednicu Mariju Vrajić. Ove godine Vrajić nije došla na Vir, pa je naslov prvakinje Hrvatske u maratonu otišao u ruke Nikoline Šustić. Uz naslov prvakinje Hrvatske, Šustić je za tri minute poznatoj ultramaratonki „otela“ i ženski maratonski rekord koji sada iznosi 02:54:50.
„Prvi put sam trčala na ovom maratonu pa moram biti zadovoljna postignutim rezultatom. Staza je lijepa i uzbudljiva, a najsretnija sam zbog naslova prvaka Hrvatske“, kazala nam je Splićanka u dresu zagrebačkog „Sljemena“.
Treća priča krije u sebi još brojki tri: ukupni pobjednik „Virskog maratona“ Tamás János Nagy iz mađarskog „Benedek Teama“ prvi je prošao ciljem treći put uzastopno oborivši vlastiti rekord iz 2013. godine za oko tri minute. Njegovo vrijeme novi je rekord virske staze: 2:39;02. Nagy se odvojio od skupine trkača tek nakon prelaska Virskog mosta, ali kako je cijelo vrijeme na kojih minut-dva razmaka iza sebe imao klupskog kolegu Tamása Bogosa, potom najvećeg hrvatskog ultramaratonca Radojkovića i legendu hrvatskog maratona te vlasnika najboljeg hrvatskog maratonskog i polumaratonskog rezultata svih vremena Dragu Paripovića, uporno je držao ritam pokušavajući obraniti naslov. Uspio je, ali teško i sparno vrijeme oduzeli su mu dah nakon ulaska u cilj.
„Zaista je bila teška trka, najteža do sada. Zadovoljan sam zbog rekordnog vremena, ali nije bilo lako“, sažeo je trostruki prvak „Virskog maratona“ dojam nakon tijesne pobjede. Maraton je ponudio neizvjesnost, ali na polumaratonskoj dionici sve je bilo jasno nakon prvih pet-šest kilometara. Kenijac u dresu mađarskog „Benedek Teama“ Moses Masai Komon trčao je lako i brzo, odnosno prebrzo za ostatak konkurencije pa se praktički ušetao u cilj ispred Virskog mosta. Za dvije i pol minute oborio je rekord Zorana Žilića od prošle godine, no 1:14;22 koliko iznosi novi najbolji rezultat polumaratona – nije mu izmamio osmijeh na licu.
„Nisam zadovoljan rezultatom, očekivao sam bolje vrijeme za pet-šest minuta. Staza je bila veoma lijepa“, kratko nam je kazao Kenijac. Iza njega je ostao klupski kolega i sunarodnjak James Emuria čije je pobjedničko vrijeme polumaratona iz Velike Gorice 1:03;35 respektabilan rezultat i u svjetskim okvirima, no vrlo sparno vrijeme usporilo je najbolje trkače virskog polumaratona. Rekord polumaratona u ženskoj konkurenciji oborila je i Agnes Chebet, Kenijka u mađarskom dresu koja je dionicu od 21,09 kilometara prevalila za 1:20;44 ostavivši iza sebe prošlogodišnju pobjednicu i dosadašnju rekorderku Tünde Szabó.  Kao i u svim dosadašnjim izdanjima „Virskog maratona“ najviše razloga za slavlje imali su članovi mađarskog „Benedek Teama“ osvojivši u svim kategorijama ukupno 21 medalju.

Gotovo dvostruko više trkača nego prošle godine
Lista sudionika četvrtog „Virskog maratona“ zaključena je na Branimirovoj obali u Zadru s ukupno 132 natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Kenije, Slovačke i Njemačke, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2014. godinu kada je nastupio 71 natjecatelj. Na prvom izdanju „Virskog maratona“ u svibnju 2012. godine nastupilo je 17 atletičara, dok je sljedeće godine trčalo 39 atletičara i atletičarki.

Organizatori i pokrovitelji „Virskog maratona“
Četvrto izdanje „Virskog maratona“ organizirali su Atletski savez Zadarske županije i HAK „Sveti Ante“ uz pokroviteljstvo Općine Vir, virskog općinskog poduzeća „Vir turizam“ i Ureda turističke zajednice Općine Vir. Organizatori i pokrovitelji osigurali su medalje, pehare i novčane nagrade koje su u različitim kategorijama pripale najuspješnijim natjecateljima u rasponu od 300 do tri tisuće kuna. Utrke su pratili i natjecatelje kroz stazu vodili atletski suci, a sve je nadgledao povjerenik Hrvatskog atletskog saveza Vladimir Gjurgjević kojemu je u ime Općine Vir uručena zahvalnica zbog dodjele organizacije Prvenstva Hrvatske u maratonu. Medalje, pehare i novčane nagrade atletičarkama i atletičarima dijeli su Šime Vučetić u ime virske Turističke zajednice, Mate Kapović u ime Općine Vir, legendarni jugoslavenski i hrvatski trkač Viranin Pero Budija, slavni zadarski atletičar i organizator Slobodan Miolović te Rajko Pantalon, dopredsjednik Atletskog saveza Zadarske Županije.
„Virski maraton“ održao se u subotu 16. svibnja od 10 sati sa startom na Branimirovoj obali i s ciljem na virskoj rivi. Pored ukupnog poretka u maratonu i pobjednika virske maratonske utrke, „Virski maraton“ trčao se i kao pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u maratonu u dužini od 42,2 km, potom s dvostruko kraćom polumaratonskom utrkom i utrkom građana na 7 km. Virsku maratonsku manifestaciju pomogli su općinska poduzeća „Vir održavanje“, „Čisti otok“ i „Vir zaštita“, a medijski pokrovitelj bio je „Virski list“.

Virski osvajači medalja
Najboljim virskim natjecateljem proglašen je Mario Vučetić kojemu je ovogodišnji nastup na polumaratonskoj utrci donio i prvo zlato u dobnoj kategoriji +45 godina. Tako je Vučetić popravio učinak od prije dvije godine kada je u dobnoj kategoriji na istoj dionici osvojio srebro, iako je s ostvarenim vremenom 1:42;05 bio nešto sporiji. No, dodali bi – i dvije godine stariji.
Ukupno četvrta na utrci od 7 kilometara ili srebrna u dobnoj kategoriji +35 godina bila je Ivana Rukavina, prošlogodišnja pobjednica dobne kategorije. Iako je nadmašila vlastiti rekord za okruglih deset minuta – trčala je 39:55 – prisustvo Jelene Bekavac Krčadinac iz zagrebačkog „Sljemena“ spriječilo ju je u ponavljanju prošlogodišnjeg uspjeha. „Točku na i“ ovogodišnjih virskih nastupa stavio je zagrebački Viranin Goran Jadrić koji je istrčao maratonsku utrku kao prvi predstavnik otoka na „Virskom maratonu“. Ostvareno vrijeme 4:24;34 bilo je dovoljno za osvajanje 29. mjesta u ukupnom poretku, ili brončanu medalju u kategoriji +40 godina. Jadriću je ovo druga brončana medalja na „Virskom maratonu“, prvu je osvojio 2013. na polumaratonu.

Na dosadašnjim maratonima 259 natjecatelja iz 10 država
Mađarska, Slovenija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Etiopija, Engleska, Njemačka, Poljska, Kenija i naravno Hrvatska – zemlje su koje su na četiri „Virska maratona“ dale svoje predstavnike. Ukupno njih 259 s pojedinačnim nastupima na tri maratona, tri polumaratona, tri utrke na 7 kilometara te prvom i jedinom utrkom na 26 kilometara. Većina ih je nastupila najmanje dva puta, što je lijep podatak koji kazuje kako se atletičari rado vraćaju na Vir, a trostruki uzastopni pobjednik maratona Mađar Tamás Nagy sudjelovao je na svim virskim maratonskim manifestacijama.

 

Pobjednici Virskog maratona

MARATON PH, muškarci:
1. Robert Radojković (AK Maksimir) 2:41;28. 2. Drago Paripović (AK Žumberak) 2:42;56. 3. Dejan Radanac (AK Sljeme) 2:45;44.
MARATON PH, žene:
1. Nikolina Šustić (AK Sljeme) 2:54;50. 2. Dubravka Vešligaj (AK Maksimir) 2:59;37. 3. Veronika Jurišić (AK Sljeme) 3:11;17.
MARATON, muškarci:
1. Tamás Nagy (HUN) 2:39;02. 2. Tamás Bogos (HUN) 2:41;14. 3. Robert Radojković (CRO) 2:41;28.
MARATON, žene:
1. Nikolina Šustić (CRO) 2:54;50. 2. Dubravka Vešligaj (CRO) 2:59;37. 3. Veronika Jurišić (CRO) 3:11;17.
POLUMARATON, muškarci:
1. Moses Masai Komon (KEN) 1:14;22. 2. James Emuria (KEN) 1:17;16. 3. Henry Kemboi (KEN) 1:17;24.
POLUMARATON, žene:
1. Agnes Chebet (KEN) 1:20;44. 2. Tünde Szabó (HUN) 1:21;34. 3. Zita Kácser (HUN) 1:23;50.
UTRKA NA 7 KM, muškarci:
1. Juraj Bilaver (CRO) 26;09. 2. Ante Živković (CRO) 26;48. 3. Marijan Cindrić (CRO) 27;57.
UTRKA NA 7 KM, žene:
1. Nives Zebić (CRO) 31:04. 2. Jelena Cvitković (CRO) 35;45. 3. Jelena Bekavac Krčadinac (CRO) 36;38.

Izvor: Virski list

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA