Logo
Ispiši ovu stranicu

Virska klapa Puntadura nastupit će u subotu na legendarnom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu

Virska klapa Puntadura nastupit će u subotu na legendarnom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu

Virska klapa Puntadura nastupit će u subotu na legendarnom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Nikolina Vučetić i Glorija Vučetić Obradović s osmijehom priželjkuju:

EH, DA NAM JE BAREM NAGRADA PUBLIKE ZA SIMPATIČNOST

Mješovita virska klapa Puntadura zapivat će u subotu na 54. izdanju Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Bit će to drugi nastup mješovite virske klape na legendarnom omiškom klapskom festivalu, ali kako su prošle godine kao debitanti u konkurenciji svega četiri mješovite klape pjevali u Blatu na Korčuli, a ne na jednom od omiških trgova gdje nastupaju muške i ženske klape, ovaj subotnji nastup bit će im zapravo prvi festivalski nastup u Omišu. I dok se ovaj desetodnevni tradicionalni festival klapa (16. – 25. srpnja) već počeo zagrijavati sinoćnjom promocijom monografije Herci Ganza Nima vaki testamenta, a potom i današnjom Večeri novih skladbi, subotnji debi pred omiškom publikom u konkurenciji osam mješovitih klapa – bit će vrhunski izazov za klapu koja piva tek četiri godine.

- Lagano se pripremamo, pa zasad nemamo tremu. Bit će je sigurno u subotu - kaže Glorija Vučetić Obradović, prvi alt klape iz Vira. Puntadura je svoju posljednju probu odradila u četvrtak izvodeći izvorne Spavaš li zlato moje i Znaš neviro. S tim će narodnim pjesmama nastupiti na omiškom festivalu, a riječ je o pjesmama koje su prije tridesetak godina proslavile klapu Filip Dević, odnosno klapu Crikvenica u novije vrijeme. Možda će dio te slave okrznuti iz virsku klapu.

- U Omišu se mogu pjevati samo izvorne pjesme, no narodne su dalmatinske pisme inače naš uobičajeni repertoar. Ne očekujemo ništa posebno, jer smo u konkurenciji puno iskusnijih klapa od kojih neke dugo profesionalno nastupaju. Možda osvojimo nagradu publike za simpatičnost, a to bi bilo nešto - uz osmijeh kaže Nikolina Vučetić, čiji će prvi alt zajedno s glasovima ostalih članica i članova klape pokušati šarmirati zahtjevnu publiku u Omišu. Klapa Puntadura osnovana je prije četiri godine kada je Matea Buškulić organizirala audiciju i za klapu Puntaduru angažirala voditelja Mislava Šindiju iz Bibinja. Od tada do subotnjeg nastupa u Omišu, klapa koja je bila u osnutku i gotovo bez pjevačkog iskustva, nastupila je na pedesetak koncerata od lokalnih nastupa u Ninu, Privlaci i Vrsi do nastupa u Sloveniji, Đakovu, Vatroslavu Lisinskom u Zagrebu (gosti kod mješovitog ansambla Prvi komin Snježanin) ili na Virskoj terci. U tom je periodu klapa uglavnom u istom sastavu, a nedavno je upotpunjena s nova dva člana, pa Puntadura sada broji devet divojaka i momaka: iz Vira su prvi altovi Nikolina Vučetić, Glorija Vučetić Obradović i Alida Bulić Cvitkušić, prvi sopran je Suzana Lonić iz Petrčana, drugi sporan su Anđelka Olić iz Vira i Anita Kranjčina iz Petrčana, prvi bas su Elvis Juko i Damir Crnković iz Vira, dok je drugi bas Mislav Mihael Mandir, također iz Vira.

- Nastupamo u mjestima otkud dolaze klape s kojima gajimo prijateljske odnose, pa smo tako bili kod naših prijatelja u Sloveniji i Zagrebu. Najvažnije je da se družimo, a to je nekako i istinski klapski duh. Članovi naše mješovite klape su vrlo različiti ljudi s različitim interesima, ali nas veže ljubav prema pjevanju - zaključuju Glorija i Nikolina.

DEČKI SU SUPER PJEVALI

Muška klapa Vir bila je nekad jedina klapa na otoku čije je dugogodišnje djelovanje prije četiri godine okrunjeno s autorskim skladbama Da mi je dat i Pisma Viru, nakon čega su Virani notne zapise trajno objesili o klin. Mješovita klapa Puntadura osnovana je negdje na samom kraju postojanja muške klape Vir, no osim basa Elvisa Juke, niti jedan drugi član muške klape s otoka nije nastavio s klapskom karijerom.

- Mi ih uvijek zovemo i pozivamo da nam se pridruže u Puntaduri. Dečki su super pjevali i imali su dvije prekrasne pjesme, pa nam je žao što više ne pjevaju - kaže Nikolina.

Općina Vir,Point Sva prava pridržana | Copyright 2014.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA