IZ PRVE RUKE. Direktor ureda HTZ-a u Pragu za Češku i Slovačku, Dubravko Miholić, potvrđuje kako je otok Vir ove godine bio prvi izbor slovačkim turistima koji su posjetili Hrvatsku

 

VIR JE SLOVACIMA VODEĆE ODREDIŠTE: RADUJEMO SE DALJNOJ SURADNJI S VIRSKIM TZ-om I LOBIRAMO DA HRVATSKA BUDE U ZELENOJ ZONI, KAO ŠTO JE TO U ČEŠKOJ

Nakon domaćih gostiju te Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Čeha kao najuspješnijih turista na Viru, Slovaci su s oko 47 tisuća noćenja i 4,5 tisuća turističkih dolazaka (do 20. rujna) bili peti najbrojniji inozemni gosti, ali je Vir bio njihovo prvo i najvažnije ovogodišnje odredište na Jadranu. Iako brojke turističkog prometa slovačkih turista na Viru govore o njihovom značajnom padu od preko 60 posto u odnosu na lanjsku godinu kada su kao četvrto emitivno tržište bili hit na otoku, treba ih prije svega staviti u kontekst lockdowna, korona krize i posljedične činjenice kako je ovog ljeta najveći broj Slovaka bio odlučio ostati u svojoj domovini ili godišnji provesti u susjednoj Češkoj. Tako i ukupne brojke noćenja Slovaka u Hrvatskoj čak i u kolovozu ne prelaze 45 posto razine prošlogodišnjeg prometa, a one cjelogodišnje još manje – svega 38 posto. No Slovaci koji su krenuli na put prema jadranskoj obali, najradije su noćili na Viru gdje su prosječno boravili nešto više od 10 dana.

- Slovacima je Vir u posljednjih nekoliko godina bio jedno od vodećih odredišta, pa je tako u 2018. i 2019. godini bio treći po ostvarenim noćenjima Slovaka u Hrvatskoj i četvrti po dolascima. Iako ova turistička godina još nije završena, ali svakako jest njezin glavni dio, Vir je do sredine rujna s tržišta Slovačke ostvario 46,6 tisuća noćenja i 4,5 tisuća dolazaka, što ga stavlja na prvo mjesto po noćenjima te drugo po dolascima, odmah iza Crikvenice - kaže direktor HTZ-a u Pragu Dubravko Miholić, čiji ured objedinjuje češko i slovačko turističko tržište. Kako su na oba ova turistička tržišta tradicionalno usmjerene značajne aktivnosti Turističke zajednice Općine Vir i Turističke agencije Vir turizam, direktor Srđan Liverić i agencijski voditelj Mate Čulina brzo su i lako uspostavili poslovnu suradnju s direktorom Miholićem. Upoznat s navikama, motivima i doživljajima slovačkih turista, posebno kada su u pitanju Hrvatska i otok Vir, direktor Miholić ponudio nam je kontekst ovogodišnjeg uspjeha otoka Vira kod Slovaka.

Kako tumačite uspjeh Vira kod slovačkih turista? Radom virskih turističkih djelatnika i promocijom otoka u Slovačkoj, utjecajem slovačkih influencera i blogera ili pozitivnom pričom koju je uoči sezone odradila slovačka nacionalna televizija?

- Za uspjeh Vira zaslužni su svi navedeni, kao i promocija na vodećem sajmu u Bratislavi ITF Slovakiatour, koju je HTZ u siječnju ove godine organizirao s turističkim zajednicama iz Vira i Paga. Podsjećam da su HTZ i predstavništvo HTZ-a imali vrlo uspješne kampanje i organizirali promociju Hrvatske, dok je hrvatska turistička ponuda u glavnoj kampanji Vacation you deserve is closer than you think (Odmor kojega zaslužujete bliži je nego što mislite), tijekom srpnja i kolovoza ove godine, promovirana na društvenim mrežama Facebook, Instagram i YouTube kanalu. Također i na dva vodeća portala u Slovačkoj gdje je kampanju vidjelo više od dva milijuna ljudi. Plasirali smo puno informacija o sigurnosti ljetovanja u Hrvatskoj za sve vodeće slovačke medije, uključujući glavne TV postaje, a kampanja je uključivala i PR članke u nacionalnim medijima.

Koliko je Slovaka ove godine ostvarilo turističke dolaske i noćenja po cijelom svijetu, odnosno gdje je Hrvatska u toj priči?

- Još uvijek nemamo sveobuhvatne podatke o ovogodišnjim putovanjima Slovaka, ali prijašnjih je godina destinacija broj jedan za slovačke turiste bila Češka s oko milijun dolazaka, dok je Hrvatska rangirana odmah nakon Češke s oko 450 tisuća dolazaka Slovaka. Tu su još susjedne zemlje Austrija i Mađarska koje su ostvarile po 300 tisuća dolazaka, potom Italija s oko 250 tisuća, Turska ima 160 tisuća, Velika Britanija i Bugarska više od 130 tisuća itd. Vjerujemo kako su navedene brojke, posebno ove godine i naročito za avio destinacije, zapravo bile simbolične. Iz medija saznajemo da je u srpnju zračna luka u Bratislavi primila ukupno 16,6 tisuća putnika, što je svega pet posto uobičajenog broja putnika u srpnju iz prethodnih godina. Redovnim letovima iz Bratislave bilo je moguće letjeti na svega 15 odredišta, uglavnom prema Dublinu, Londonu, Sofiji, Mallorci i Paphosu na Cipru. AirExplore je u rekordnom roku pokrenuo sezonski let prema Splitu, pa su od sredine srpnja do 6. rujna Slovaci dva puta tjedno mogli i avionom letjeti u Hrvatsku koja se, na kraju, ipak pokazala kao izvrstan odabir i auto destinacija. Ove su nam godine došli novi gosti koji prije nisu ljetovali u Hrvatskoj. Dobrim dolascima Slovaka pridonio je i češki prijevoznik RegioJet s novom željezničkom linijom Prag-Bratislava-Rijeka i vrlo povoljnom cijenom karata. On vozi do kraja rujna.

Kako Slovaci inače doživljavaju Hrvatsku, posebno jadransku obalu?

- Hrvatska je na slovačkom tržištu veoma dobro pozicionirana i predstavlja tradicionalnu i omiljenu turističku destinaciju u koju se Slovaci generacijama vraćaju. Slovačkim turistima ona je morska destinacija broj jedan za provođenje obiteljskog godišnjeg odmora, a također i omiljena destinacija za nautičare. Slovaci vole Hrvatsku zbog pristupačnosti, razvedene obale, lijepih plaža, čistog mora, ekološke očuvanosti, ljepote krajolika, gostoljubivosti, jezične bliskosti i izvrsne mreže autocesta. Lani je tako ostvareno 450 tisuća dolazaka i tri milijuna noćenja Slovaka, dok je od početka ove godine do 21. rujna sa slovačkog tržišta u Hrvatskoj ostvareno 157 tisuća dolazaka i nešto više od milijun noćenja. Najviše je noćenja ostvareno u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji te na Kvarneru.

Što će Vaš Ured u Pragu do kraja ove i početka sljedeće godine raditi i kakvi su planovi HTZ-a kada je Slovačka u pitanju?

- Predstavništvo HTZ-a u Slovačkoj i Češkoj svakodnevno prati situaciju s koronavirusom, pa lobiramo da Hrvatska bude u takozvanoj zelenoj zoni u Slovačkoj, kao što je to u Češkoj. Komuniciramo s udrugama putničkih agencija, veleposlanstvima, agencijama, turistima, medijima te dajemo brojne izjave i priopćenja. Planiramo provedbu različitih nastupa, kao i kampanja te izradu plana rada za 2021. godinu. U tom kontekstu, veselimo se daljnjoj uspješnoj suradnji s virskim TZ-om na tržištu Slovačke i Češke gdje ćemo, vjerujem, i u idućoj godini ostvariti zajedničke uspješne promotivne akcije kao što je to bio slučaj i prijašnjih godina.

SLOVACI UVJERLJIVO NAJVIŠE NOĆENJA NA VIRU

Slovački su turisti u dosadašnjem dijelu sezone (do kraja kolovoza) u Hrvatskoj ostvarili oko 155 tisuća turističkih dolazaka i nešto više od milijun noćenja, a najviše tijekom kolovoza kada je u Hrvatskoj zabilježeno 522,3 tisuća noćenja Slovaka uz 70,5 tisuća turističkih dolazaka. Riječ je o svega 43 posto ostvarenosti lanjskih brojki dolazaka i 45 posto razine prošlogodišnjih noćenja, no to su zapravo bile najbolje ovogodišnje brojke kada su Slovaci u pitanju. U lipnju je bilo minimalnih 69 tisuća noćenja i 13,8 tisuća dolazaka, a u srpnju s otvaranjem granica puno boljih 460,6 tisuća noćenja i 65,3 tisuća dolazaka.

Uvjerljivo najviše noćenja Slovaka od početka godine do 31. kolovoza ostvareno je na Viru (44,2 tisuće), potom u Vodicama (28 tisuća), Zadru (27,8), Crikvenici (27,5) i Rogoznici (25,9). Po dolascima prednjači Crikvenica (4.733 dolazaka), odmah potom slijede otok Vir (4.470), Zadar (4.415), Vodice (4.048) i Rovinj (3.881). U istom je periodu Vir imao najviše noćenja u prosjeku slovačkih gostiju, čak 9,88, dok se na drugim destinacijama taj prosjek kretao od 5,81 (Crikvenica) do 6,91 (Vodice).

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA