Neodgovorni građani ne ostavljaju otpad u kante predviđene za odlaganje i očitanje otpada, nego ga spaljuju ili nezakonito i nesavjesno ostavljaju u vrećicama na otvorenome

E K O L O G I J A.

EKOLOŠKIM TERORISTIMA STAT ĆE SE NA KRAJ: EVIDENTIRAT ĆE SE I DOBIVATI KAZNE!

Iako je još od prošle godine na snazi odluka Općinskog vijeća Općine Vir o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Vir, po kojoj se, među ostalima, dotadašnji oblik naplate zamijenio naplatom prema predanom volumenu spremnika, odnosno pražnjenjem čipiranih kanti, za neke stanovnike otoka kao da nije napravljen zakonski, komunalni, tehnološki i ekološki korak naprijed. Umjesto da otpad ostavljaju ispred kućnog praga u čipiranim kantama, kako bi ih djelatnici Čistog otoka mogli isprazniti i očitati, neodgovorni građani otpad trpaju u najrazličitije vrećice i potom ih odlažu pored kanti, a zabilježeni su i slučajevi spaljivanja otpada. Riječ je, naravno, o nepoštivanju zakona te srozavanju komunalnog i ekološkog standarda otoka Vira.

- Kada smo krenuli s naplatom pražnjenja kanti, neodgovorni su pojedinci prvo počeli izvlačiti nekakve prastare kante i u njih stavljati otpad, iako su dobili čipirane kante za odlaganje otpada. Kada smo takve kante počeli odnositi zajedno s otpadom, sada otpad ostavljaju ispred kućnog praga na otvorenome u vrećicama koje nisu predviđene za ostavljanje otpada - kaže direktor komunalnog poduzeća Čisti otok Ante-Josip Šikić. O vlastitoj i slici mjesta koju pritom stvaraju takvi stanovnici otoka, treba izravno reći sljedeće: nezakonito je, nesavjesno, nezdravo, nije ekološki, neodgovorno je prema susjedima, potom prema svima koji uredno izvršavaju svoje komunalne obaveze i svim stanovnicima otoka koji žele živjeti u uređenoj i čistoj sredini te nedostojno svih napora koje svakodnevno poduzimaju djelatnici Čistog otoka kako bi otok zaista bio – čist.

- Imamo rješenje za sve takve građane. Organiziramo ćemo se te u suradnji s Komunalnim redarstvom Općine Vir evidentirati sve slučajeve, kako bi tim nesavjesnim građanima naplatiti kazne - najavljuje direktor Šikić odlučne korake u borbi s ovim ekološkim teroristima, kako bi se na vrijeme zaustavila takva ružna, nezakonita i nesavjesna praksa. Dovoljno je podsjetiti koliko je napora uloženo kako bi se obuzdali pojedinci koji su diljem otoka stvarali divlja odlagališta otpada, iako je Čisti otok jednom u kalendarskoj godini, u okviru javne usluge, dužan preuzeti glomazni otpad od korisnika – i to bez naknade. Problem su naravno i oni koji pored zelenih otoka predviđenih za uredno razvrstavanje otpada, bacaju sve i svašta.

- Ako se nastavi takva praksa, brzo ćemo imati deponije otpada na svakom koraku, a to sigurno nije slika o Viru, već loša praksa neodgovornih ljudi kojima ćemo stati na kraj - poručuje Šikić.

FOTO: Od jedne ili dvije vrećice koje se nezakonito ostavljaju ispred kućnog praga ili na otvorenome, prostor se brzo pretvori u divlje odlagalište

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA