Nove odluke Stožera civilne zaštite u bitnom smanjuju slobodu kretanja, a na 30 dana obustavlja se javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu te javnogradski promet, izuzev autotaksi prijevoza

O T O K V I R.

VIR SE DOBRO DRŽI U KRIZI: ULICE SU PRAZNE, TRGOVINE OPSKRBLJENE I S KONTROLOM ULAZA, PA NEMA GUŽVI, A VIRSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KONTROLIRAT ĆE POŠTIVANJE I PROVOĐENJE MJERA I ODLUKA DRŽAVNOG STOŽERA

Subota popodne na Viru. U normalnim okolnostima u ovo doba osunčani Vir privukao bi na stotine šetača, izletnika ili biciklista. Pa iako su ulice prazne s rijetkim šetačima, povremenim prolascima kamiona s građevnim materijalom ili dostavnim vozilima, a atmosfera čudna i pomalo jeziva, slika je zapravo poželjna. Nema gužvi u odlično opskrbljenim dućanima i trgovinama, jer se Virani uglavnom savjesno i disciplinirano pridržavaju uputa. Nema ni masovnih okupljanja ili druženja, niti grupa po ulicama, a niti dječje graje s igrališta koja su po naputku državnog, županijskog i općinskog stožera civilne zaštite ograđena i zatvorena. Danas su djelatnici PU zadarske vršili kontrolu na Virskom mostu, kako bi upoznali i upozorili građane na opasnost nepotrebnih odlazaka s otoka, a još više na nekontrolirane i rizične dolaske. Stožer civilne zaštite Općine Vir ponudio je kontakt i osobu za nabavku lijekova ili hrane za starije sugrađane koji se ne trebaju i ne smiju izlagati riziku.

- Imali smo dva poziva, ali niti jedan nije bio zbog nabavke hrane i lijekova. Zasad sve na Viru funkcionira dosta dobro, pa nismo imali nikakvih problema. Dućani s hranom imaju zaštitare na ulazima, oni drugi su zatvoreni ili sami reguliraju promet kako se ne bi stvarale gužve, odnosno vrše usluge dostave, dok su kladionice, automat klubovi, kafići i restorani potpuno zatvoreni - kaže Frane Rudić iz Stožera civilne zaštite na Viru i kontakt osoba za usluge kupnje hrane i lijekova starijima od 65 godina. Kako se u nekim drugim sredinama pojavljuju informacije o bitangama koje se lažno predstavljaju kao predstavnici Crvenog križa, kako bi nesretnim starcima otimali novac, važno je znati ime i prezime osobe kojoj se na Viru uvijek možete javiti za pomoć (mob. 099/312-5757).

Virski Stožer od danas je također zadužen organizirati pomoć policijskim službenicima uključivanjem svojih operativnih snaga civilne zaštite, vatrogastva i HGSS-a. Pripadnici virske civilne zaštite patrolirat će naseljima i paziti da se svi građani pridržavaju mjera upozorenja, a bit će u službenim odorama ili s vidno istaknutim obilježjima civilne zaštite. Dežurstva će biti svakodnevna od 8 do 24 sata, što je još jedan korak u kontroli širenja epidemije uzrokovane koronavirusom, no to ne znači kako je šetnja zabranjena. Preporučuju je i liječnici, ali ona mora biti minimalna jer je na snazi Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, koja bitno ograničava kretanje po javnim površinama, trgovima ili parkovima, a ne smije biti niti organizirana kao druženje na otvorenomu. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je i Odluku o privremenoj obustavi javnog prometa u trajanju od 30 dana, kojom se, među ostalim, obustavlja javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu te javnogradski promet, izuzev autotaksi prijevoza. Privremeno se i zatvaraju autobusni kolodvori, a ta odluka stupa na snagu od nedjelje 22. ožujka. Svi oni kojima treba prijevoz s otoka Vira mogu kontaktirati Gorana Vickovića (mob. 099/7647-554) čija kompanija Taxi Vir vrši usluge prijevoza.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA