Komunalno poduzeće Vir održavanje ove godine izvodi najveći projekt od svog osnutka vrijedan 4,5 milijuna kuna, pa se u virskim ulicama i naseljima kopaju kanali te postavljaju novi stupovi javne rasvjete

R A S V J E T A.

NAJVEĆI PROJEKT »VIR ODRŽAVANJA«: SVI ĆE DIJELOVI OTOKA IMATI NOVU I MODERNU JAVNU RASVJETU

U više virskih naselja djelatnici komunalnog poduzeća Vir održavanja kopaju kanale i postavljaju javnu rasvjetu provodeći svoj najveći ovogodišnji komunalni projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna, ali ujedno i najveći projekt ove općinske tvrtke od njezinog osnutka prije 13 godina. Nekoliko timova Vir održavanja s bagerima užurbano rade u Miljkovici, gdje je tvrtka Vodovod Vir ranije izvodila priključke za vodu i kanalizaciju, potom u Rosuljama i Kozjaku kako bi u što više neosvijetljenih virskih ulica došla javna rasvjeta.

- Ovo je zaista naš najveći projekt od prvog dana postojanja poduzeća, pa smo maksimalno ekipirani kako bi ga što uspješnije proveli - kaže direktor Vir održavanja Marino Radović. To znači kako će do početka priprema za ljetnu sezonu, kada će ova komunalna tvrtka početi s poslovima na uređenju plaža i cijelog otoka, sve snage poduzeća biti usmjerene na izgradnju javne rasvjete.

Ovim će projektom gradnje nove javne rasvjete u ulicama koje je nemaju, odnosno postavljanja takozvanog visokoenergetskog učinkovitog izvora svjetla, virsko općinsko poduzeće postupno osvijetliti većinu postojećih ulica na otoku Viru. Taj je program građenja javne rasvjete počeo prošle godine i u njega je dosad uloženo ukupno oko dva milijuna kuna, a njim su bile obuhvaćene ulice u naseljima Prezida, Miljkovica, Biskupljača, Straža, Kozjak, Luka, Pedinka i Žitna, dok je dodatnih pola milijuna kuna izdvojeno za javnu rasvjetu od Virskog mosta do Centra. U tim dijelovima otoka sada svijetle moderna i štedna LED rasvjetna tijela, odnosno visokoenergetski učinkoviti izvori svjetla snage 19-36 vati, što će sa završetkom projekta postati standard na cijelom otoku. Trenutno na Viru s novom i ranije postavljenom javnom rasvjetom ima više od 2.500 rasvjetnih tijela, ili oko 80 kilometara ulica i cesta pod rasvjetom, a s realizacijom projekta ukupno će na otoku svijetliti preko 3.000 tijela javne rasvjete.

- Time ćemo riješiti 19 kilometara nove javne rasvjete, ali smo također i u fazi projektiranja dodatnih 15 kilometara. Nakon izrade tog projekta, slijedi izdavanje građevinske dozvole, a onda možemo početi s preostalim radovima - dodaje direktor Radović koji očekuje kako će projektiranje dodatnih 15 kilometara javne rasvjete biti riješeno do početka rujna.

- S izgradnjom javne rasvjete nastavili smo odmah početkom 2020. godine. Intenzivno radimo sa svim ekipama i ljudima, pa smo u najam uzeli još jedan bager od poduzeća Vodovod Vir kako bi odradili što više poslova do početka travnja - ističe Radović. Tada se Vir održavanje uključuje u pripremu turističke sezone i blagdana Uskrsa, kako bi centralni trg i plaže prve proljetne virske goste dočekali u punom sjaju.

- Jednu ćemo ekipu uvijek imati na terenu za poslove gradnje javne rasvjete, a potom 15. lipnja gasimo mehanizaciju. Polovicom rujna ponovno krećemo punom parom - objašnjava Radović ritam izvođenja projekta postavljanja nove javne rasvjete na otoku.

- Pokušat ćemo javnom rasvjetom pokriti sve dijelove otoka. Nemoguće je odjednom riješiti 530 ulica, ali smo zato nastojali izbalansirati projektni plan kako bi javnu rasvjetu dobilo što više različitih ulica na otoku - zaključuje virski direktor. Sa svim dosad projektno obuhvaćenim ulicama i onima koje će građevinsku dozvolu za postavljanje javne rasvjete dobiti do kraja kolovoza, procjenjuje se kako će čak 95 posto virskih ulica imati građevinsku dozvolu za javnu rasvjetu. Slatke brige pojavljuju se tek zbog činjenice kako se Vir gradnjom novih objekata, apartmanskih zgrada i obiteljskih kuća, neprekidno i svakodnevno dnevno mijenja u svom izgledu, pa su zahtjevi za javnom rasvjetom sve veći. Oko pet tisuća rasvjetnih tijela, uključujući postojeću i onu koja se tek treba izgraditi, trebala bi u komunalnoj perspektivi biti konačna brojka javne rasvjete na Viru.

JAVNA RASVJETA U 2020. GODINI

Evo popisa ulica u kojima se gradi ili će se do kraja 2020. godine izgraditi javna rasvjeta: Prezida VII (17 stupova javne rasvjete), Prezida XVI (8), Smratina X (12), Miljkovica XIV (10), Miljkovica XVI (10), Miljkovica XXI (31), Miljkovica XXIV (10), Miljkovica XXVI (10), Put Biskupljače (23), Biskupljača I (2), Biskupljača II (3), Biskupljača XXII (7), Put Kozjaka (8), Kozjak V (8), Kozjak VI (8), Rosulje I (10), Rosulje III (4), Soldatica II (3), Soldatica III (3), Soldatica IV (3), Soldatica V (3), Put Podvornice (10), Laz VI (5), Straža XII (7), Straža XIV (4), Straža XXV (9), Straža XXVII (18), Velika Slatina IV (12), Krčevine (15), Žitna IX (3), Žitna XV (4), Žitna XXIX (3), Šetnica Jadro (10), Put Bunara (11).

SVE SE RADI VLASTITIM VIRSKIM SNAGAMA

Samo u prvom projektnom zamahu izgradnje i modernizacije javne rasvjete na Viru postavljeno je 110 štednih rasvjetnih tijela od virskog kolodvora do naselja Radovanjica, potom još 200-tinjak od Radovanjice do ceste D-306, čime se brojka LED rasvjetnih tijela popela na više od 300. Tu priči nije kraj, jer se novih 150 rasvjetnih tijela upravo izvodi kroz projekt.

- Ovaj je projekt veliki izazov za našu tvrtku, ali očekujem i nadam se kako ćemo ga izvesti vlastitim snagama. To je u ovom trenutku naš maksimum - kaže direktor Radović. Kako na burzama rada već nekoliko godina unazad nema električara, kao ni rukovatelja građevinskih strojeva, Vir održavanje je iz postojećeg vlastitog kadra obučavao ljude za takve poslove.

- Osposobljavali smo djelatnike koji su pokazali volju i želju za radom na strojevima, tako da sada ipak imamo ekipe za izvođenje radova na javnoj rasvjeti. No kako naša tvrtka ne odrađuje samo takve poslove, već i brojne druge na otoku, rješenje s obučavanjem naših kadrova pokazalo se vrhunsko. Ne moramo tražiti kooperante, što je sretna okolnost zbog cijena koje su postale astronomske - napominje Radović.

EVIDENTIRANI SU SVI KORISNICI VIRSKOG GROBLJA

Do sredine lipnja paralelno s izvođenjem projekta izgradnje javne rasvjete, poduzeće Vir održavanje pripremat će otok za ljetnu sezonu, a to znači uređenje virskih plaža i ukrašavanje javnih površina sa sezonskim cvijećem. Značajan posao virsko općinsko poduzeće napravilo je i na groblju, gdje su evidentirani svi korisnici i u velikom postotku izvršene naplate.

- Nije riječ o velikim iznosima, jer smo našim građanima željeli maksimalno izaći u susret. Godišnja grobna naknada za korisnika s tri grobna mjesta iznosi svega 125 kuna, dok je za korisnika sa šest grobnih mjesta cijena 250 kuna. Nama to donosi oko 120 tisuća kuna, što je maleni iznos s obzirom na veličinu groblja, zaposlenike i potrebe njegovog održavanja - kaže Radović.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA