Logo
Ispiši ovu stranicu

U digitalnom obliku jučer je predstavljen najnoviji svezak muzejskog glasila Diadora

U digitalnom obliku jučer je predstavljen najnoviji svezak muzejskog glasila Diadora

POSVETA MATI RADOVIĆU. U digitalnom obliku jučer je predstavljen najnoviji svezak muzejskog glasila Diadora, Arheološkog muzeja Zadar, dvobroja 33/34 za 2019. i 2020. godinu, koji je posvećen prerano preminulom virskom i zadarskom arheologu Mati Radoviću. Časopis se može pronaći na znanstvenom portalu Hrčak, a riječ je o dosad najobimnijem svesku u kojemu su objavljeni radovi 36 autora u ukupno 29 stručnih i znanstvenih radova.

- Ovaj je dvobroj posvećen našem dragom, prerano preminulom kolegi i prijatelju Mati Radoviću. Upravo je to razlog što je sa svojih 696 stranica ovo naš najobimniji dosadašnji svezak, jer se u njegovu čast suradnji na realizaciji dvobroja Diadore odazvao tako velik broj autora - poručuje voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar Marina Brkić. Jedan od radova potpisao je zadarski arheolog, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, koji je s pokojnim Radovićem radio na istraživanju arheološkog lokaliteta u Smratinama na Viru. Predstavljeni Fabijanićev rad je preliminarna analiza jednog od grobova na virskom lokalitetu.

- Sretni smo, zadovoljni i ponosni što smo unatoč ovim nesvakidašnjim i nimalo lakim okolnostima uspjeli realizirati novi svezak Diadore, koji je zasad samo u digitalnom obliku, pa od srca zahvaljujemo svim autorima - još je dodala Brkić.

Virski arheolog i jedan od najznamenitijih Viranina, Mate Radović, zauvijek nas je napustio 2018. godine u rujnu, iznenada u 44. godini života. Bio je predsjednik i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir te virski vijećnik 13 godina uzastopno, predsjednik virskog HSLS-a i socijalno-liberalni predstavnik u virskom Općinskom vijeću. U njegovom predsjedničkom mandatu u Općinskom vijeću usvojene su sve najvažnije odluke za razvoj virske općine i prosperitet otoka Vira, od početka gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže do rekonstrukcije ceste D-306 i gradnje nove zgrade dječjeg vrtića i ambulante.

Najpoznatiji je ipak bio kao cijenjeni arheolog i kustos Muzeja ninskih starina te član Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Zadar. Bio je najzaslužnija osoba za početak značajnog i sveobuhvatnog istraživanja lokaliteta u Smratinama kojega su proveli arheolozi Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

LINK za preuzimanje dvobroja Diadore: https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=18875

Općina Vir,Point Sva prava pridržana | Copyright 2014.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA