EVO TAJNE USPJEHA POBJEDNIKA: DOK NAM ŽENE SPAVAJU, MI LOVIMO RIBU!

R I B O L O V. U subotu se održalo tradicionalno 17. virsko udičarsko natjecanje koje od 2015. nosi naziv Memorijalni udičarski kup »Tonči Spavalica«. Fekete, Židanić i Belak pobijedili su štapom iz brodice, dok su u kategoriji rukom iz brodice najbolji bili Horvat i Stipčevići.

Mini jubilej petog izdanja Memorijalnog udičarskog kupa „Tonči Spavalica“ nije mogao biti obilježen na ljepši način: na more je u subotnje jutro prema Virskom braku izašlo 14 posada sa 36 ribolovaca koji su se nakon četiri sata lova vratili s fantastičnih 60 kilograma ulova (59.203 grama)! Praktički se svakoga sata vadilo oko 15 kilograma ribe, što je rezultat za pamćenje na natjecanju kojega je 2002. godine kao udičarski Kup Svetog Ivana utemeljio Antonio Tonči Liverić zvani Spavalica. Liverić je bio najdugovječniji predsjednik Športsko ribolovnog društva Vir te doajen sportskog udičarenja, legendarni virski ribar i turistički promotor. Nakon njegovog preranog odlaska, obitelj Liverić nastavila je organizirati tradicionalni udičarski kup kao memorijalno natjecanje u ribolovu štapom iz brodice te rukom iz brodice, odnosno na tradicionalni virski način. U te dvije kategorije dobili smo i pobjednike ukupno 17. virskog ribolovnog natjecanja, ili petog memorijalnog.

- Mi smo uglavnom slatkovodni ribolovci, ali smo na Viru već 30 godina pa smo nešto naučili i o morskoj ribi - kažu nam pobjednici Memorijalnog kupa u ribolovu štapom iz brodice, Josip Židanić iz Samobora, Ivan Fekete iz Valpova i Samoborac Vladimir Belak. Valpovčanin i dva Samoborca uhvatili su gotovo rekordnih 10.780 grama (Tomislav i Slavko Štrkalj ulovili su 11.000 grama 2013. godine) i 93 komada ribe, uglavnom lijepih arbuna.

- Krenuli smo s ulovima odmah od početka natjecanja, potom se premjestili na drugu poziciju i tako u krug cijelo vrijeme hvatali - kažu nam šampioni Memorijalnog kupa, koji su prije šest godina prvi put osvojili naslov najboljih (Fekete i Židanić).

- Prošle smo godine podbacili, jer smo bili tek peti, pa smo sada puni inata izašli na more - otkrivaju svoj motiv. Da nije bilo njihovog rekordnog ovogodišnjeg ulova, jedinog koji je s jednom posadom premašio 10 kilograma, hvalospjeve bi pisali o međunarodnoj posadi s virskom patinom koja je uhvatila također sjajnih 9.621 grama, što je drugi najbolji rezultat na Memorijalnom kupu.

- Otkačila nam se s udice jedna velika riba, a kasnije je puknuo i predvez. Vjerojatno bi pobijedili da nismo imali taj peh - govore Zlatko Janči iz Vira, Franc Pihler iz slovenskog Ptuja i Duško Mazić iz Novigrada kojima je pripalo drugo mjesto u ribolovu štapom iz brodice. Njihov je ulov bio raznovrsniji od šampionskog, pa se na vaganju pored arbuna našlo dosta fratara, šaruna i poneka skuša. Najveći ulov na Kupu pripao je Branku Mačeku, čiji je lijepi arbun od 424 grama izmamio uzdahe.

- Nije to niti izdaleka najveći kojega sam uhvatio, ali je pristojan i lijep primjerak – kaže Maček uz napomenu kako je arbun težine 1.450 grama njegov osobni rekord. Pobjedu u kategoriji ribolova rukom iz brodice odnijeli su Zaprešićanin Dragutin Horvat, Zadranin sa zaprešićkom adresom Neven Stipčević i njegov sin David Stipčević. Ova je zaprešićka posada ulovila 29 riba ukupne težine 3.139 grama, što je rezultat s kojim u nekim prijašnjim natjecanjima ne bi došli do postolja (upravo su Fekete i Židanić 2013. imali pobjedničkih 4.500 grama), ali je ove godine taj težinski rezultat bio daleko najuvjerljiviji.

- Ovo nam je najveći uspjeh! Prošle smo godine bili drugi, a sada smo napokon šampioni. Baš nam je Davidova ruka dobro došla, jer je uhvatio najvećeg arbuna - pohvalili su se Zaprešićani. I ne samo to:
- Zadovoljni smo rezultatom. To je rezultat napornih vježbi, jer dok nam žene spavaju, mi idemo u ribolov - dodaju.
Tradicionalno i memorijalno virsko udičarsko natjecanje organizirao je ŠRD Vir s predsjednicom Elizabetom Fumić (kćerka Tončija Spavalice), tajnikom ŠRD-a Igorom Marićem, Robertom Liverićem (sin Tončija Spavalice) koji je vozio sudački brod te sa članovima obitelji pokojnog Liverića i članovima virskog ŠRD-a. Dodjela pobjedničkih nagrada i pehara, kao i vaganje ulova (glavni sudac Boris Bulić), održana je u klupskim prostorijama virskog ŠRD-a u konobi „Kod Spavalice“, dok su najljepše nagrade – u duhu Tončija Spavalice – još pripale klupskom tajniku Mariću (dvije rashodovane pente; jedna za vožnju, druga za dijelove) i posadi Kapić-Abdagić-Pjanić (sponzorska boca vina iz „Ilovačkih podruma“) koja se nakon četiri sata lova vratila na otok s tri primjerka ribe ukupne težine 185 grama. To je bio najskromniji ulov natjecanja koji se tradicionalno vrednuje kao trofej za fair-play. Za sve je natjecatelje i organizatore tradicionalno nakon vaganja spremljen ručak u konobi „Kod Spavalice“, a Memorijalni kup sponzorirala je i virska pekarna „Panis“.

MEMORIJALNI KUP TONČI SPAVALICA

Evo svih postignutih rezultata na Memorijalnom kupu „Tonči Spavalica“ održanom 22. lipnja na Viru.

ŠTAPOM IZ BRODICE: 1. Fekete, Židanić, Belak (10.780 grama), 2. Janči, Pihler, Mazić (9.621), 3. Petrić, Matešić, Radan (8.815), 4. Maček, Grižić, Požar (7.012), 5. Bukša, Franić, Grediščak (6.936), 6. Antičević, Kostić, Gašpar (6.303), 7. Muminović, Pengić (1.930), 8. Isić, Barunčić, Grman (938), 9. Kapić, Abdagić, Pjanić (185 grama).

RUKOM IZ BRODICE: 1. Horvat, Stipčević, Stipčević (3.139 grama), 2. Peruza, Surać (1.335), 3. Korbar, Korbar (1.286), 4. Čepić, Herega (507), 5. Liverić, Grlić (416 grama).

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA