Nakon četverosatnog sastanka Izvršnog odbora HBS-a donesene su odluke koje dovode u pitanje regularnost natjecanja na svim razinama

BOĆANJE. Nakon četverosatnog sastanka Izvršnog odbora HBS-a donesene su odluke koje dovode u pitanje regularnost natjecanja na svim razinama. Virani su nezadovoljni:

PRVOLIGAŠIMA, DRUGOLIGAŠIMA SJEVERNE SKUPINE I TREĆELIGAŠIMA JE ZAVRŠILA SEZONA, IGRAT ĆE SE SAMO ZA PRVAKA, A JEDINO DRUGOLIGAŠI JUŽNE SKUPINE MORAJU ODIGRATI SVE UTAKMICE DO KRAJA?!

Ovotjedni četverosatni video sastanak Izvršnog odbora (IO) Hrvatskog boćarskog saveza (HBS) riješio je, prema očekivanjima, dileme oko datuma nastavka natjecanja u svim rangovima boćarskih saveza i liga, ali je to rješenje donijelo više otvorenih pitanja nego što ih je bilo uoči tog maratonskog sastanka. Postoje, također, brojne nelogičnosti i nedosljednosti u donesenim odlukama i promjenama propozicija koje je IO HBS-a usvojio na prijedloge Sportske komisije HBS-a, pa se opravdano postavlja pitanje: što se tijekom pandemijske krize radilo u krvnoj boćarskoj kući da bi se izbjegla ovakva navrat-nanos rješenja koja su u ovogodišnju sezonu na velika vrata uvela neregularnost?

Tako je IO HBS-a s predstavnicima županijskih saveza i klubova donio, prema očekivanjima, odluku da se 13. lipnja nastavlja natjecanje, no ako za to ne bude povoljnih (epidemioloških) uvjeta, početak natjecanja prolongirat će se za sljedeći tjedan (20. lipnja), odnosno za dodatnih i krajnjih sedam dana kasnije (27. lipnja). I to je manje-više sve, odnosno IO-u su za takvu odluku trebala četiri sata natezanja putem video linka. Ono što je najvažnije, a ostalo je nejasno i nedefinirano, pitanje je što će se dogoditi nakon što se odigraju preostale utakmice, odnosno u slučaju Druge HBL gdje nastupa BK Vir – koliko će klubova ići u viši rang? Na to pitanje, kako se čini, odgovor ćemo dobiti tek nakon što završi ligaško natjecanje. Postoji i dodatni problem.

IO je odlučio kako je Prva HBL u poretku od petog do desetog mjesta već završena, iako su ostala još neodigrana tri kola, ali je za četiri prvoplasirane momčadi propisao doigravanje na boćalištu riječkog Vargona (20. i 21. lipnja), gdje će se odlučiti o novom prvaku. Isto vrijedi i za Prvu Hrvatsku žensku boćarsku ligu te juniorsko natjecanje, dok će se s druge strane, u južnoj skupini Drugoj HBL odigrati sve preostale utakmice u sezoni. U Drugoj HBL, sjevernoj skupini, odigrat će se još dva kola kako bi se kompletirao prvi dio sezone s devet ligaških kola, nakon čega će četiri najbolje momčadi u doigravanju odlučiti tko će biti novi prvak. Ova pravila vrijede i za sve trećeligaške skupine.

Dakle, prvoligaši već sada zaključuju sezonu s 15 odigranih kola, a prvaka ćemo dobiti u doigravanju, dok će drugoligaški sjevernjaci i trećeligaši sezonu zaključiti s devet odigranih kola i doigravanjem za četiri najbolje. Drugoligaški južnjaci, među kojima su virski Bluzeri, moraju odigrati sva tri preostala kola kako bi dobili konačni poredak, pa će u suštini biti jedina razina ovosezonskog boćarskog natjecanja koja će odigrati kompletnu sezonu sa svim utakmicama. Zvuči besmisleno? Ima još, jer još je besmislenija činjenica kako se još uvijek ne zna koliko će ligaša ispadati iz natjecanja, odnosno koliko će ih ulaziti u viši rang te koliko je uopće regularno natjecanje u kojemu će jedni drugoligaši odigrati samo devet utakmica i zaključiti sezonu, a drugi odigrati kompletnu sezonu s 18 utakmica? Potpunu besmislicu IO-a zaključuje odluka kako boćarske trojke – dosad neizbježne u utakmicama – neće u nastavku sezone izaći na zogove.

- Ovo je potpuno neregularna sezona. Ne može se 15 kola igrati po jednom sustavu, a potom tri kola po drugom sustavu. Ako se Prva HBL završila s 15 odigranih kola, zašto mi moramo odigrati cijelu sezonu do kraja? Sportaš sam i ovo mi djeluje kao katastrofa - opravdano rezonira Darko Bašić, prvo ime virskog boćanja i predsjednik Boćarskog kluba Vir. Pored više nego spornih odluka, IO je istovremeno pokrenuo proceduru za izradu prijedloga promjene sustava HBL-a za sezonu 2020./2021. To znači kako će sezona koja je počela po jednom sustavu i ustroju natjecanja (ne)planirano završiti po drugom, potom će sljedeća sezona igrati po trećemu, ali se trenutno ne zna kakav će to sustav biti.

- Nisam zadovoljan ni po tom pitanju, jer nastavljamo sezonu, a ne znamo borimo li se za ulazak u Prvu ligu, opstanak, ili samo glumimo natjecanje - dodatni je Bašićev argument. Treba reći i ovo: nitko nije planirao ili mogao predvidjeti sve probleme koji su nastali u pandemijskim uvjetima, ali ponuđena rješenja nikako ne mogu zadovoljiti niti minimum regularnosti. Ako se ne može igrati, odnosno ako svi klubovi niti približno ne mogu odigrati u sličnim uvjetima i kompletirati sezonu, onda je bolje odmah staviti ključ u bravu i završiti ovosezonsku priču te ozbiljno pripremiti sljedeću. U ovom trenutku ionako nitko ne zna kako će nova sezona izgledati, koliko će prvih liga biti (jedna ili dvije), kako će izgledati drugoligaško natjecanje te u kojemu će se sustavu igrati.

FOTO: Jedina dobra vijest bila je da se Virani nakon dvije godine vraćaju na svoje zogove, što je s obzirom na otvoreno boćalište uz Muja najelegantnije rješenje u (post)pandemijskim uvjetima, ali se prema propozicijama mora igrati u dvoranama?

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA