Na samom vrhu brda Barbenjak na 115 metara nadmorske visine u izdanku i odlomljenim komadima stijena uočeni su fosilni nalazi

VIRSKI NOVI FOSILI. Na samom vrhu brda Barbenjak na 115 metara nadmorske visine u izdanku i odlomljenim komadima stijena uočeni su fosilni nalazi, a najvjerojatnije se radi o eocenskim naslagama poznatima po velikim foraminiferama (krednjacima) vidljivima prostim okom. Nalaz foraminifera otkrili su dvoje mladih Virana, Gabrijel Vučetić i Tin Popović, kada su krenuli na Barbenjak fotografirati zalazak sunca. No umjesto atrakcije zalazećeg sunca nad otokom, Vučetić je ugledao jasne obrise okamenjene školjke.

- Uočio sam školjku u stijeni i odlomljenom komadu stijene, a zbog neobičnosti sam odmah pomislio kako je riječ o nekakvom fosilu. Fotografirao sam nalaz i poslao prijateljima sa studija arheologije. Iako im geologija i paleontologiju nisu struka, kazali su kako je najvjerojatnije riječ o fosilu školjke - opisuje Vučetić trenutke otkrića na Barbenjaku i prve spoznaje o nalazu. Na stijeni na kojoj se nalazi školjka postoji i manji okrugli oblik koji najvjerojatnije upućuje na foraminiferu, dok je na odlomljenim komadima stijena vidljiv numulit, odnosno tercijarne foraminifere složene građe. Taj je nalaz dosta čest fosil u vapnencima u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji.

Krečnjak je inače sastavljen od numulita u obliku diska foraminifera te promjera svega nekoliko centimetara. Numuliti su tipski su za eocenske stijene Mediterana, a po geološkoj karti područje Barbenjaka upravo pripada eocenu. Pod ručnom lupom izgled njegovih komorica i cijele kućice izgleda kao uredno savijen konopac na brodskoj provi.

KREDNJACI (lat. foraminifera). Koljeno kromista klasificirano prema infrarazredu Rhizaria, duljine od 20 μm do 15 cm (numuliti). Tijelo im je u kućici (ljušturi) koja je najčešće od vapnenca, a može biti ravna, stožasta i spiralna, obično s više komorica s mnogim otvorima (foramina) iz kojih izlaze lažne nožice u obliku dugačkih niti.

EOCEN. Geološka era koja je trajala od prije 56 do 33,9 milijuna godina. Riječ je o epohi kenozoika, koja dolazi nakon paleocena i prije oligocena.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA