Logo
Ispiši ovu stranicu

Tvrtka Prudens iz Zadra dosad je izradila više od 150 modela lutki u različitim hrvatskim narodnim nošnjama, a nedavno je predstavila i lutku s virskom ženskom narodnom nošnjom

Tvrtka Prudens iz Zadra dosad je izradila više od 150 modela lutki u različitim hrvatskim narodnim nošnjama, a nedavno je predstavila i lutku s virskom ženskom narodnom nošnjom

VIRSKI SUVENIR.

MEĐU JEDINSTVENIM SUVENIRIMA U NARODNIM NOŠNJAMA IZ CIJELE HRVATSKE NAŠLA SE I VIRANKA: PREKRASNA LUTKA U ŽENSKOJ VIRSKOJ NOŠNJI

Izrađuju se od porculana, kartona i tkanine, potom se lijepe i oblikuju do posljednjeg detalja ili uzorka hrvatskih narodnih nošnji. Dolaze u različitim veličinama od 12, 18 i 24 centimetra, a te šivane lutke u autentičnim narodnim nošnjama izrađuju vješti prsti djelatnika zadarske tvrtke Prudens. Na svojim FB stranicama Prudens je nedavno predstavio novu seriju lutki u ženskoj narodnoj nošnji otoka Vira u dvije verzije – s crvenom suknjom i travesom (pregača) bez dezena te crnom koju krase cvjetni uzorci – pa ih je zadarska tvrtka dosad ukupno izradila više od 10 tisuća s uzorcima 150 nošnji iz svih krajeva Hrvatske. Ova je virska lutka u nošnji dobila i dodatnu verziju, s izraženijim cvjetovima (garofuli, karanfili) na crnoj suknji te koloritnijoj verziji s modrom podlogom, kako bi bile identične onima sa starih fotografija ili detaljima navedenima u Hrvatskoj enciklopediji. U suštini, virske su nošnje bliske ninskima i nošnjama Ravnih kotara, ali su brojnim detaljima, poput bijeloga facola (marama), fašice ili narukvice te šarene kanice (pojas), slične drugim otočnim ženskim nošnjama zadarskog arhipelaga (Ugljan).

- Imamo tri modela lutki s virskom nošnjom. Želja nam je bila napraviti što ljepše i autentičnije lutke, kako bi na pravi način predstavljale tradiciju. No još ćemo ih dorađivati sa sitnim detaljima - kaže direktor Prudensa Denis Ivanac. Posao s lutkama Prudens je počeo prije dvije godine kada je Ivanac zaključio kako bi jedan poseban, autentičan i lijepo oblikovan suvenir, odnosno lutke s narodnim nošnjama, trebao na pravi način predstavljati hrvatsku tradiciju.

- Hrvatska ima zaista nevjerojatan broj različitih narodnih nošnji, jer čak i neka susjedna mjesta, sela i zaseoci imaju posve različite nošnje. Nemoguće ih je napraviti sve, ali smo zasad uspjeli izraditi više od 150 različitih modela - govori Ivanac. Tako u Jezerima na otoku Murteru u kojima živi 800-900 stanovnika postoji osam različitih nošnji, a isto bi se moglo kazati i za otok Vir kada bi se umjesto jedne reprezentativne nošnje izrađivale sve verzije – vezane uz godišnja doba, blagdane, svečane prigode, tugovanja ili svakodnevni život. Detalji na odjeći otkrivali su brojne prigode i događaje u kojima se nosila, pa se na ženskim narodnim nošnjama može čitati autentična priča o životu svakog mjesta, navikama ljudi, mašti i tradiciji. Sve bi to trebali upoznati i vidjeti turisti koji posjećuju Hrvatsku, pa možda ne ove sezone, prvenstveno zbog krize s koronavirusom, ali svakako već sljedeće, u Prudensu očekuju snažan zamah i značajno prisustvo na tržištu suvenira.

- U ovom trenutku sve bitne suvenirnice u Hrvatskoj, a to su one koje u ponudi imaju autentične hrvatske, a ne lažne kineske suvenire, imaju naše modele lutki s nošnjama - napominje direktor Prudensa, čiji se suveniri osim u suvenirnicama mogu pronaći i u zračnim lukama u Zadru, Rijeci, Rijeci i Zagrebu.

- Uspjeli smo se pozicionirati na tržištu tijekom prošle godine, i to uglavnom onako kako smo planirali, pa mogu kazati kako smo na putu da zaokružimo našu priču. Ona je već i međunarodno prepoznata - ističe Ivanac činjenicu kako se Prudensove lutke s narodnim nošnjama mogu kupiti u Sjedinjenim Američkim Državama, a do kraja godine najvjerojatnije i u Australiji. Tvrtka zasad nema vlastiti dućan ili suvenirnicu u kojoj se mogu vidjeti ili kupiti lutke, no dio njihove ponude prošle je godine javno predstavljen u Noći muzeja kada su svjetlo dana ugledale Stanarke, kao prve lutke sa zadarskom nošnjom. Prve lutke uopće Prudens je napravio s modelima u ženskoj dubrovačkoj narodnoj nošnji, jer se računalo na uspjeh kod gostiju veće platežne moći koji pune dubrovačke ulice tijekom ljetne sezone. Posao je dalje napredovao poboljšanjem kvalitete izrade i većom raznolikošću nošnji.

- Imamo tim koji stalno radi na lutkama, a uskoro ćemo dobiti i jednu vrhunsku lutkaricu s kojom ćemo napraviti korak naprijed - raduje se Ivanac novim poslovnim izazovima.

U PONUDI JE LUTKA S JEDINSTVENOM SUSAČKOM NOŠNJOM

Prudensove lutke standardno se izrađuju u veličinama od 12, 18 i 23 centimetra, ali tvrtka je osposobljena i motivirana izraditi Dalmatinku, Slavonku i Zagorku, ili bilo koju drugu lutku, u bilo kakvoj nošnji hrvatskog kraja te u bilo kakvoj veličini.

- Ne šalim se kada kažem da lutke možemo izrađivati u prirodnoj veličini. Nedavno smo dovršili jednu od 48 centimetara, a možemo se pohvaliti kako smo izradili lutku sa ženskom nošnjom otoka Suska, koja je jedna od najzahtjevnijih i najkompliciranijih u Hrvatskoj. Ta je nošnja jedinstvena jer ima suknjicu kao što je imaju balerine - ističe direktor Ivanac zahtjevan posao na rekonstrukciji susačkog kamizota (suknje). Riječ je o kratkoj suknji, svojevrsnoj minici, koja se sastoji od pet ili šest bijelih suknji od kojih je najdonja najkraća, dok su ostale za centimetar duže od prethodne. Specifičnom je čini i činjenica kako je pregača intenzivno jarkih boja; žute, narančaste, zelene, roze ili plave.

Općina Vir,Point Sva prava pridržana | Copyright 2014.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA