Počeli radovi na uređenju državne ceste D-306

Nova faza rekonstrukcija državne ceste D-306 od Virskog mosta do Centra u dužini od četiri kilometra počela je u veljači, a njezina ukupna dinamika ovisit će i o dinamici otkupa i isplate naknade vlasnicima nekretnina uz D-306, odnosno projektu kojega vode državno poduzeće „Hrvatske ceste“ i Općina Vir.

Primarni ciljevi ovog projekta konačnog uređenja najvažnije virske prometnice, odnosno proširenja dionice ceste od Virskog mosta do naselja Centar sa sadašnjih 8 metara na ukupnih 12 metara – prvenstveno su izgradnja nogostupa za pješake, postavljanje rasvjete radi veće prometne sigurnosti te dobivanje adekvatnog prostora za postavljanje krupne infrastrukture predviđene na tom koridoru. Drugim riječima, za postavljanje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, optički komunikacijski kabel i glavni visokonaponski vod, kao i za postavljanje sekundarnih vodova elektro strujne infrastrukture. Sekundarni cilj, iako tek nešto manje važan, ostvaruje se kroz estetiku prostora ili prvog viđenja i dojma otoka nakon prelaska Virskog mosta.

Trenutno se od Virskog mosta prema Centru kopaju stope ili rupe za postolja koja će se betonirati i na njima postavljati stupovi javne rasvjete od 8 metara sa štednim rasvjetnim tijelima. Ukupno će biti, zajedno s već postavljenim rasvjetnim tijelima kod rotora, 145 stupa rasvjete uz glavnu virsku prometnicu i to sa sjeverne strane na nogostupu, dok će s druge strane ceste po projektu „Hrvatskih cesta“ biti trotoar i biciklistička staza. Širina nogostupa bit će od dva i pol do tri metra, već prema zadanosti i mogućnosti same trase te iskolčenja kojega je radio zadarski „Teodolit“, dok će prvih osam do deset stupova rasvjete zasvijetliti do kraja veljače, kažu u „Vir održavanju“.

„Naš ritam posla nije upitan. Imamo ljudstvo, entuzijazam i opremu, ali ovisimo o dinamici kojom će Hrvatske ceste kao otkupitelj rješavati zemljište i papire“, kaže pomoćnik direktora „Vir održavanja“ Marino Radović. To znači kako je Općina Vir osigurala sredstva potrebna za obeštećenje vlasnika nekretnina u iznosu od 13 milijuna kuna; ta se sredstva uplaćuju na račun „Hrvatskih cesta“ po postignutom dogovoru, a državna tvrtka treba ih proslijediti na račune vlasnika. Tamo gdje je sve riješeno, radovi se izvode i izvodit će se bez smetnji.

Tako su počeli prvi ili pripremni radovi s kopanjem rupa na četiri kilometra dionice državne ceste D-306, odnosno radovi na postavljanju stupova javne rasvjete te polaganju komunalne infrastrukture na dijelovima dionice na kojima je, pravnim terminima, korisnik izvlaštenja sklopio nagodbe s vlasnicima nekretnina temeljem rješenja o izvlaštenju. Tako obnovljena i proširena prometnica dobit će na sjevernoj strani Virskog puta novu javnu rasvjetu: ukupno 145 rasvjetnih stupova visine 8 metara s konzolom od 1,5 metra, na čijem se završetku nalazi lampa s ugrađenim štednim tajmerom. Ovim projektom osvijetlit će se glavna virska prometnica, a po završetku građevinskih radova na prometnici predviđeno je i hortikulturno uređenje od Virskog mosta do Centra. Završetkom cjelokupnog projekta Vir će se značajno komunalno promijeniti i uljepšati, pa će Virani i svi posjetitelji otoka dobiti vizualno raskošan ulaz u mjesto. Radović zaključuje:

„Samim ulaskom na otok svi naši posjetitelji, gosti i turisti, kao i svi naši stanovnici, imat će znatno ljepšu sliku Vira. Nije isto kada negdje dolazite u više-manje potpunom mraku, ili kad je lijepo osvijetljeno uz uređeni nogostup. Rekao bih, Vir će dobiti novu kvalitetu, kako prometnu i infrastrukturnu, tako i vizualnu“.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo.fw info novo1