Turistički trenutak na Viru

Jučer je u Općinskoj vijećnici Općine Vir održana konferencija za medije pod nazivom „Turistički trenutak na otoku Viru“. O ovogodišnjim turističkim rezultatima ostvarenima na otoku Viru, kao i o provedbi Strategije razvoja turizma Općine Vir, na konferenciji su govorili načelnik Općine Vir i direktor Turističke zajednice Općine Vir Kristijan Kapović, direktor Turističkog ureda TZO Vir Šime Vučetić i direktor „Vir turizma“ Zdenko Mičić.

Otok Vir: hrvatski rekorder s najvećim brojem noćenja u Zadarskoj županiji

– Vir je uspio! Prije deset godina jedva da smo postojali kao mjesto, a sada smo hrvatski turistički rekorderi i prepoznatljiva turistička destinacija, kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović na prezentaciji virskog turizma i turističkih rezultata za prvih devet ovogodišnjih mjeseci prema kojima je otok Vir treću godinu zaredom u hrvatskoj turističkoj eliti, među „top 20“ destinacija. S do sada ostvarenih 1,3 milijuna noćenja i nešto više od 112 tisuća turističkih dolazaka, Vir je tako zabilježio povećanje od 29% noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno povećanje od 21,7% kada su u pitanju turistički dolasci, a to su rekordne brojke unutar skupine destinacija koje ostvaruju više od milijun noćenja u Hrvatskoj.
–  Nadmašili smo Zadar i Biograd po broju ostvarenih noćenja i sada smo najuspješnija destinacija u Zadarskoj županiji po ovom kriteriju, dodao je Kapović ističući kako se Vir, zapravo, tek nalazi na svojim počecima pravog turističkog razvoja:
– Naša startna pozicija je odlična. Izgradnjom infrastrukture te prve faze vodovodne i kanalizacijske mreže stekli smo uvjete za daljnji razvoj, pa s pravom možemo kazati kako su nam potencijali turističkog razvoja ogromni, zaključio je virski načelnik, a o budućem razvoju i očekivanjima govorio je direktor općinskog poduzeća „Vir turizam“ Zdenko Mičić:
– Ciljeve postavljene za desetogodišnje razdoblje realizirali smo već nakon četiri godine, pa smo zato redefinirali naše razvojne planove. S hotelom, marinom i velikim kampom kapaciteta za 6 tisuća osoba, bit ćemo destinacija al pari s Rovinjem ili Porečom, istaknuo je direktor Mičić uz napomenu kako je prema novom razvojnom planu do 2021. godine željeni turistički rast zaokružen na 2 milijuna ostvarenih noćenja i 165 tisuća turističkih dolazaka. No, unatoč svim ostvarenim rezultatima i fantastičnim turističkim brojkama koje je javnosti predstavio direktor virskog Ureda Turističke zajednice Šime Vučetić, Vir kao da ne postoji na turističkoj karti Zadarske županije.   
–  Naši rezultati se minoriziraju i bacaju pod stol! Nikako da dobijemo prostor u Turističkoj zajednici Zadarske županije koji objektivno zaslužujemo, pa se nadamo kako će s novom direktoricom zapuhati drugi vjetrovi, zaključio je direktor Mičić uz poruku svih virskih turističkih promotora kako je otok Vir davno prije drugih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj ili samog resornog ministarstva započeo s brojnim turističkim programima koji su danas aktualni: od pisanja dokumenta turističkog razvoja i projekta 365 dana koji se već pet godina provodi na Viru, do subvencioniranja raznih turističkih aktivnosti i formiranja destinacijske menadžment kompanije koja je na Viru utemeljena još prije sedam godina.  
– Brojke pokazuju kako smo u pravu i kako nam se predani rad vratio na najbolji mogući način. Danas Vir u najvećem broju posjećuju strani gosti iz 71 zemlje, što znači kako na naš otok dolaze gosti iz trećine svijeta, a među njima i gosti iz Japana, Kine, Vijetnama, Australije, Kanade itd. Ono što želimo u budućnosti, osim gradnje turističke infrastrukture, jest i da otok postane prava destinacija za aktivni odmor svih dobnih skupina: mladih, obitelji i seniora, zaključio je načelnik Kapović.

 

Prednosti otoka Vira

Vir je otok mostom povezan s kopnom i to je za razvoj turizma komparativna prednost kojom se u Hrvatskoj mogu pohvaliti još samo Krk, Pag, Čiovo i Murter, a činjenica cestovne povezanosti približila je Vir na 30-ak minuta vožnje do Zračne luke Zadar, ili na manje od 3 sata udaljenosti od Zagreba. Također, Vir se nalazi okružen s pet nacionalnih i parkova prirode što je dio virske izletničke turističke ponude, kao što mu turističku ponudu obogaćuje i blizina kulturnih metropola Zadra i Nina. Osim blizine drugih destinacija s ponudom kulturnog i izletničkog turizma, Vir je posljednjih godina postao poznat kao destinacija razvijenog ronilačkog i cikloturizma zbog kojih ga redovito posjećuju i gosti koji ljetuju na drugim destinacijama.  

 

Prvi integralni hotel na Viru

Do buduće gradnje hotela sa četiri zvjezdice i kongresnim centrom koji će zahtijevati duži period gradnje i više vremena za realizaciju, na mjestu sadašnjeg restorana „Kotarina“ do siječnja 2015. godine uredit će se centralna recepcija s lobi barom kao bazni dio projekta integralnog hotela. S centralne recepcije gosti će se prosljeđivati u privatne smještajne jedinice, a ovaj vid organizacije smještaja – značajnim korakom naprijed u profesionalizaciji privatnih iznajmljivača i povećanju kvalitete obiteljskog smještaja gostiju – potiče upravo Ministarstvo turizma s kojim Općina Vir odlično surađuje već nekoliko godina, odnosno od kada je u turistički promet pušten preuređeni virski svjetionik kao prvi virski rezidencijalni turistički objekt.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8  bibliobus  vir naslovna8  kamereGRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA