ZDRAVSTVENA EDUKACIJA

Na Viru se u utorak 22. ožujka (17 sati) održava promotivno edukacijski događaj projekta „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“.

PREDAVANJE I PREZENTACIJA NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA I RAKA DOJKE UZ MOGUĆNOST KONTROLNOG PREGLEDA I MJERENJA »PAMETNOM VAGOM«

Promotivno edukacijski događaj projekta „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“ održat će se na Viru u utorak 22. ožujka (17 sati) u općinskoj vijećnici. Glavni cilj ovog projekta, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Zadar – vodećem partneru „ON TIME“ projekta – njegovo je predstavljanje i kampanja o prevenciji te ranom otkrivanju raka debelog crijeva i raka dojke u svrhu povećanja znanja šire javnosti.
Virani će tako imati priliku čuti nešto više na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te odraditi kontrolni pregled i individualne konzultacije sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i milijun smrtnih slučajeva godišnje, dok je prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj s 3.600 novih slučajeva u 2019., ali ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020.
Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ., specijalista javnog zdravstva, održat će prezentaciju (17.05 sati) na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kojim su obuhvaćene sve žene i muškarci u Hrvatskoj u dobi od 50 do 74. godine. Naglasak će biti na otkrivanju raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, kao i smanjenju smrtnosti za 15 posto u razdoblju 10 – 13 godina nakon početka provedbe programa. Sudionici će također imati priliku individualno se konzultirati s doktoricama Zavoda te obaviti kratki pregled na dijagnostičkoj „Pametnoj vagi“ (17.45 – 18.30 sati), koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase (BMI).
Prim. Ljilja Balorda, dr. med. univ. mag. sanit. publ., sudionike će upoznati s detaljima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke (17.25 sati), kojim su obuhvaćene sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti besplatni mamografski pregled dojki svake dvije godine.

Projekt „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“, sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Njegova je provedba počela u lipnju 2020., a završetak je predviđen za svibanj 2022., dok ukupna vrijednost programa iznosi oko 691,5 tisuća eura (sredstva EU iznose 85 posto). Događaj je vezan i uz službeno proglašenje ožujka Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.
U skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o sprječavanju prijenosa bolesti COVID-19, prilikom ulaska u Općinsku vijećnicu potrebno je pripremiti važeću EU digitalnu COVID potvrdu te tijekom događanja održavati preporučeni tjelesni razmak i uredno nositi zaštitnu masku. U Zavodu za javno zdravstvo također ističu kako se u slučaju nemogućnosti fizičkog prisustvovanja, na radionicu moguće povezati virtualno na sljedećoj poveznici:  

https://us06web.zoom.us/j/85624602797?pwd=QU55bHpZL0N3YVdYZXJoWmpFZjIydz09

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA