Na prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi na Viru pristupilo je čak 63. darivatelja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera

VIR BRINE. Nagrađeno je troje članova UDDK Vir, dvoje za 50. i jedan za 100. darivanje krvi.
VIR JE PONOVNO POKAZAO SNAGU HUMANITARNOG DJELOVANJA
Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi na Viru okupila je sinoć čak 63 člana Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir (UDDK), od kojih je njih 58 uspješno darovalo krv. Tako je unatoč vrućem i izrazito sparnom popodnevu te otežanim uvjetima zbog poštivanja svih zadanih epidemioloških mjera, sinoćnja akcija bila jedna od najuspješnijih od svih dosadašnjih u kolovozu te najmasovnija u Zadarskoj županiji od trenutka izbijanja krize uzrokovane koronavirusom.
- Izrazito sam zadovoljan ovom akcijom koja je ponovno pokazala snagu humanitarnog djelovanja na Viru. Akciji je pristupio veći broj naših članova, ali i brojni virski vikendaši koji redovito u kolovozu darivaju krv. Uvjeti su bili drukčiji i zahtjevniji nego inače, ali sve smo uspješno odradili - kaže predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković za akciju koja je ovog puta zahtijevala složeniju organizaciju. Tako je sama akcija darivanja premještena iz vijećnice Općinskog vijeća Općine Vir u zgradu Područne škole na Viru (Osnovna škola Privlaka), u prvom redu zbog veće prostorije i čekaonice za darivatelje koja se uz poštivanje socijalne distance mogla improvizirati u školskom hodniku. Uz organizaciju virskog UDDK-a i sponzorstvo Općine Vir – temeljne strukture humanitarnog djelovanja na Viru – ovu su virsku akciju podržali Crveni križ iz Zadra, Odjel transfuzije Opće bolnice u Zadru, destinacijska kompanija Vir turizam i grafičko-dizajnerski studio Žipančić.hr, a lavovski posao odradili su mladi volonteri zadarskog Crvenog križa.
- Volim volontirati. Lijep je osjećaj pomagati onima kojima je pomoć potrebna - naglašava Zadranka Sara Perinović, koja je s Hanom Crnošijom i Nikolom Marinovićem volontirala na Viru. Prije toga je 20-godišnja Sara sudjelovala kao volonterka u radu Dječjeg vrtića Latica, odnosno kao djelić globalne humanitarne manifestacije Wings for Life.
- Sudjelujem gdje treba i kada treba. Klubovi i noćni izlasci nisu moj đir, pa sam predana humanitarnom radu - još ističe mlada Zadranka. Ovu je ekipu zadarskih volontera 20-godišnjaka predvodio djelatnik Crvenog križa Šime Lisica. Posljednje dvije godine Lisica je redovito na virskim akcijama darivanja krvi, pa se pomalo približava malom jubileju desetog sudjelovanja.
- Zadovoljstvo je raditi ovakav posao na Viru, jer su akcije uvijek odlično organizirane, pa sve zasluge idu predsjedniku Vickoviću i članovima virskog UDDK-a - ističe Lisica koji je s volonterima Crvenog križa osigurao provođenje sigurnosnih mjera u prostorima ispred škole i unutar školske zgrade: mjerenje tjelesne temperature svima koji su pristupili akciji, obavezno pranje ruku i upotreba dezinficijensa te socijalno distanciranje.
- Nije bilo nikakvog straha zbog Covida-19, najbitnije je da smo pronašli odgovarajući prostor za provođenje ove akcije - dodaje Lisica. Akcija darivanja krvi organizirana je i provedena 24. kolovoza na Viru, a iz UDDK-a Vir – uz isticanje posebne zahvale virskom župniku don Juri Zubčiću na podršci u promoviranju akcije i restoranu Kotarina na okrjepi za sudionike – već najavljuju sljedeće okupljanje u prosincu i tradicionalnu humanitarnu akciju prikupljanja potrepština za Pučku kuhinju u Zadru.
OBRADOVIĆ, KAPOVIĆ I JURATOVAC SU NAGRAĐENI VIRSKI HUMANITARCI
Među brojnim članovima virskog UDDK-a koji su se sinoć okupili u zgradi Područne škole na Viru, bilo je troje jubilaraca i nagrađenih darivatelja: Željko Obradović za 100. darivanje te Marica Juratovac i Ljiljana Kapović za 50. darivanje. Predsjednik UDDK Vir Goran Vicković uručio im je plaketu Priznanja za nesebično djelovanje i dugogodišnji humanitarni rad, ali su se umjesto slavljeničkog šampanjca otvarale bočice s hladnom vodom i rashlađeni sokovi. Uostalom, jedino sokovi i voda priliče darivateljima krvi.
- Lijep je osjećaj dobiti priznanje kao darivatelj krvi, zaista sam ponosna - kaže Viranka Kapović. Iako je njezinih 50 darivanja impresivna brojka, to je tek pola puta kojega je dosad odradio virski darivatelj sa 100 i više akcija, a to je Obradović. Bivši umirovljeni 62-godišnji strojovođa iz Vinkovaca već je osam godina na novom životnom virskom kolosijeku, gdje je dogurao do brojke od 100 darivanja nakon 43 godine članstva u raznim udrugama darivatelja krvi.
- Bit će toga još, samo da zdravlje posluži i dok god godine budu dopuštale - kaže Obradović iz virskog naselja Rosulje. Istog je raspoloženja bila i Marica Juratovac, koja dolazi iz prave darivateljske obitelji. Suprug Vlado na akcijama darivanja sudjelovao je više od 60 puta, nevjesta Maja također je članica UDDK-a, a gospođa Marica sada je nagrađena za 50. darivanje.
- Suprug više ne može zbog godina, ali mene ništa ne može zaustaviti. Počela sam davno u Virovitici u tvornici šećera i nastavila na Viru gdje su akcije uvijek lijepo organizirane - zaključuje Marica.

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA