U subotu kod bivšeg prvoligaša Gorčine (15 sati) Virani idu na pobjedu s kalkulacijom oko osvajanja četvrtog mjesta, no poraz ih udaljava od bilo koje prvoligaške matematike

BOĆANJE. U subotu kod bivšeg prvoligaša Gorčine (15 sati) Virani idu na pobjedu s kalkulacijom oko osvajanja četvrtog mjesta, no poraz ih udaljava od bilo koje prvoligaške matematike.

VIRANI IDU NA PUT S KOJEGA SE VRAĆAJU S PRVOLIGAŠKOM NADOM ILI DRUGOLIGAŠKOM GORČINOM

Pobjedom protiv vodećeg dubrovačkog Hajduka prošle subote boćari Vira unijeli su dašak neizvjesnosti u samu završnicu Druge Hrvatske boćarske lige, kako posljednja dva kola ne bi bila baš potpuno izvjesna po pitanju novog prvaka i četiri momčadi koje će sljedeće sezone put Prve lige. Dakako, sa ta tri osvojena boda virski Bluzeri privukli su nešto svjetla s reflektora i na sebe, pa su uoči gostovanja kod Gorčine u krugu momčadi koje mogu napraviti povijesni uspjeh. Vir je trenutno peti s 26 bodova, koliko ima i Župa dubrovačka HE na šestom mjestu, a od željene četvrte pozicije dijele ih tri boda. Toliko Virani i Dubrovčani zaostaju za Imotskim i Komolcem, dok su Hajduk Rašica i Otok na prva dva mjesta (33 boda) praktički neuhvatljivi za ostatak drugoligaškog društva te jedini sigurni novi prvoligaši. Komolac i Imotski (29 bodova) realno imaju najveće šanse, Vir se nada, dok je Župa dubrovačka HE znatno ugrozila svoje izglede neočekivanim subotnjim domaćim porazom od omiške Gorčine. Nekad prvoligaška Gorčina mogla bi i Viranima nasuti čašu gorčine, čime bi prestala svaka prvoligaška matematika.

- Mi idemo na pobjedu, ali neće biti lako. Gorčina ne gubi često na svom boćalištu, a jedan od razloga je, kako čujem, katastrofalno stanje zogova - kaže voditelj virske squadre Igor Vučetić. Ako itko može odgovoriti na takav izazov neravnih, ili kakvih god zogova, onda je to veteran Nediljko Buškulić. U jutarnjim satima standardno je s Vučetićem ispijao kavu u Kotarini i razglabao o formatima Prve i Druge HBL, a onda se uključio u priču o pobjedi nad Gorčinom. Njegov prepoznatljivi valjački stav u startu poravnava sve neravnine, pa bi tako moglo biti i kod Gorčine na boćalištu Bast kod Baške.

- Bit će baš jako teško, no pobjedom nam se otvara mogućnost da budemo među četiri najbolje momčadi. Kod njih još nisam igrao, pa ne poznajem zogove iako svi kažu da su jako nezgodni i teški za igru. No kakvi god bili, bit će isti nama i njima. Nema tu izgovora - zaključuje virski veteran. Zasad nije sigurno da će Virani nastupiti kompletni, jer bi zbog poslovnih obaveza mogao nedostajati Luka Buterin, ključan kao štafetni izbijač, no put Baške ići će Željan Soldo kojega nije bilo prošle subote. Utakmica se igra u subotu 20. lipnja s početkom u 15 sati.

PRVOLIGAŠKA TEORIJA

Pobjedom protiv Gorčine Virani imaju teoretsku šansu dohvatiti četvrto mjesto, ali morat će se poklopiti još poneki rezultat, primjerice poraz Komolca na gostovanju kod momčadi Zlatan otok. Tada bi imperativ pobjede i trijumf Komolca u posljednjem kolu i derbiju protiv Imotskog mogao tri momčadi unijeti u isti bubanj s 32 boda: Vir, Komolac i Imotski, a onda bi se gledali njihovi međusobni susreti. Vir u toj matematici i trokutu ima konačnih 6 bodova s 48:48 iz međusobnih susreta. Imotski također ima 6 bodova (39:33), ali i utakmicu manje protiv Komolca u zadnjem kolu, dok Komolac s tom utakmicom manjka ima 3 boda i 33:39 iz dosadašnjih susreta s Imotskim i Virom. Ako Komolac pobijedi 15:9, sve će momčadi imati isto: 6 bodova i 48:48 iz svih međusobnih susreta. Svaki drugi rezultat za Vir je premija u tom kontekstu, jer iz igre izbacuje ili Komolac, ili Imotski.

U slučaju pobjede Komolca na gostovanju kod Zlatan otoka, Komolac bi uoči posljednjeg kola otišao na 32 boda, vrlo vjerojatno koliko i Imotski s domaćom pobjedom protiv otpisanih Naklica. No pobjeda Vira protiv Gorčine, na temelju koje radimo kalkulaciju, Komolčane svejedno dovodi u stanje imperativa osvajanja makar jednog boda protiv Imotskog, jer bi u slučaju poraza na kraju s istim brojem bodova (32) bili slabiji od Bluzera (Vir je dobio 14:10, a izgubio 11:13). Remi bi promovirao Komolac i Imotski u prvoligaše, jednako kao i bilo kakva pobjeda Komolca, jer Imoćani s 32 boda i boljim omjerom od Virana (pobjeda 17:7, poraz 16:8) ne mogu ispod četvrtog mjesta.

NADAHNUTI VIRANI U PRVOM DIJELU SEZONE

U prvom dijelu sezone Vir je na boćalištu Crvene kuće u Zadru s uvjerljivih 20:4 deklasirao Gorčinu, pa je čuveni okus omiških bajama, po kojima klub nosi ime, Viranima ostao u pamćenju kao slador. Vrhunsku utakmicu odigrao je tada Darko Bašić s tri pobjede u pojedincu, krugu i preciznom izbijanju, a pamti se i prva ruka kada je nadahnutom predstavom Omišanina Tonćija Jerića porazio Bluzer Marjan Bukvić (13:2).

POREDAK DRUGA HBL, JUŽNA SKUPINA

Nakon 16 odigranih kola u Drugoj HBL vodeća je momčad Hajduk Rašica (33 boda), drugi je Otok (33), treći Komolac (29), potom slijede Imotski (29), Vir (26), Župa dubrovačka HE (26), Zlatan otok (19), Gorčina (18), Naklice (13) i posljednje Postranje (4). U 17. kolu sastaju se: BK Gorčina – BK Vir, BK Župa dubrovačka HE – BK Otok, BK Hajduk Rašica – BK Postranje, BK Imotski – BK Naklice, BK Zlatan otok – BK Komolac.

FOTO: Veteran Nediljko Buškulić, specijalist za valjanje na teškim terenima / Voditelj Igor Vučetić / Omišanin Ivan Beović u preciznom izbijanju protiv Darka Bašića / Vrhunsko izdanje Marjana Bukvića u prvom susretu protiv Gorčine

 


 

zakrpaj  vir naslovna8   prijava odbacenog otpada  vir naslovna8      kamere



GRADOVI PRIJATELJI
garesnica novo.fw oslavany novo.fw dombovar novo.fw


POVEZNICE
LINKOVI12 LINKOVI13 LINKOVI14 LINKOVI15 vise poveznica bw


tz vir novo virski list novo vir turiza novo info novo1

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA